Andelsboliglån

Skal du købe andelsbolig eller tjekke dine lån igennem?

  • Få flere tilbud i én ansøgning
  • Vi samarbejder med 30+ banker
  • Gratis og uforpligtende at bruge Mybanker

Indhent tilbud

Indhent og sammenlign tilbud på andelsboliglån

Mybanker samarbejder med 30+ banker og 500+ rådgivere

Hvad koster et andelsboliglån?

Prisen for et andelsboliglån vil variere afhængigt af den enkelte bank og hvor meget du skal låne. Du kan benytte Mybankers andelsbolig beregner nedenfor og selv teste hvad et andelsboliglån ca. vil koste dig hver måned.

kr.
kr.
Din udbetaling skal mindst være 5% af boligens værdi
Hvor længe vil du låne?
10 år
30 år
Du kan normalt låne op til 95 % af boligens pris som banklån. Din egen udbetaling skal være mindst 5 %.
Der var en fejl ved beregningen, prøv at ændre dine indstillinger eller vent et øjeblik.
Månedlig ydelse
Indhent tilbud
Detaljer om banklån
Månedlig ydelse
Realkreditlån
Løbetid
10 års afdragsfrihed
Banklån
Løbetid
Månedlig ydelse
Realkreditlån
Løbetid
10 års afdragsfrihed
Banklån
Løbetid
Realkreditlån
Banklån
Realkreditlån
Banklån
Detaljer om realkreditlån
Detaljer om banklån
Vis flere detaljer

Sådan fungerer det

Du skal igennem nogle få step, men vi tager dig i hånden hele vejen, og vi finder hurtigt den rette bank for dig.

Fortæl om dine behov og ønsker

Udfyld vores formular med dine behov, ønsker og din nuværende økonomi.

Vi indhenter tilbud fra banker der matcher

Vi finder de banker, der passer bedst til netop dine ønsker og din økonomi.

Vælg den bank der passer dig

Vælg det tilbud som passer bedst til dig, og skift herefter nemt til din nye bank.

Hvad er et andelsboliglån?

Vi har lavet en video til dig, der gerne vil vide mere om andelsboliglån

Hvad er et andelsboliglån?

Et andelsboliglån er en finansieringsmulighed, designet specifikt til dig, der enten ønsker at købe en andelsbolig, allerede bor i en andelsbolig eller vil købe en andelsbolig til dine børn via et forældrekøb.

Du kan finansiere op til 95% af en andelsboligs værdi med et andelsboliglån. Når du optager lånet, låner du pengene af banken, modsat ved et realkreditlån, hvor du låner pengene igennem et realkreditinstitut. For at blive godkendt til et andelsboliglån skal du selv komme med 5% af andelsboligens værdi i form af en udbetaling til lånet. Mange sidestiller andelsboliglån med et banklån, men der er faktisk en forskel på de to lånetyper.

I modsætning til f.eks. forbrugslån, banklån og samlelån, tages der pant i andelsboligen ved et andelsboliglån, som du måske også kender fra billån og boliglån. Det betyder at banken, kan gøre krav på lejligheden, hvis du ikke kan betale dine regninger, men fordi banken har denne pant, har de større sikkerhed og kan dermed også tilbyde dig en rentesats, der er markant lavere end på f.eks. et forbrugslån (hvor banken ikke har nogen sikkerhed).

Andelsboliglån tilbydes både som traditionelle annuitetslån og som andelsboligkreditter. Forskellen på de to typer er, hvordan du tilbagebetaler din gæld. I et annuitetslån, er din månedlige ydelse fastlagt, og du betaler hver måned det samme beløb, indtil gælden er helt tilbagebetalt.

På en andelsboligkredit har du frihed til at afdrage så meget, du ønsker i en given måned. Du kan også vælge ikke at afdrage din gæld i nogle måneder. Du betaler stadig renter af din gæld, men du har mere fleksibilitet over, hvordan gælden skal afdrages.

 

Hvad er renten på andelsboliglån?

Renten på andelsboliglån har været faldende de sidste mange år og i dag (september 2023) ligger rentesatsen de fleste steder imellem 3,76-6,7%. Det er dog umuligt at sige præcist, hvad renten er, uden at bankerne foretager en kreditvurdering af din økonomi. Derfor er det altid en god ide at indhente tilbud på finansiering af din andelsbolig. Så har du både flere tilbud at sammenligne og mulighed for at forhandle en bedre rente.

Som sagt tilbyder bankerne en rente på andelsboliglån, ud fra det ønskede lånebeløb, løbetid og den enkeltes kreditvurdering. Bankerne kigger på, om din økonomi kan klare et lån af den ønskede størrelse, og om du har råd til at tilbagebetale lånet inden for den aftalte periode. Da bankerne ofte tilbyder en variabel rente på andelsboliglån, vil bankerne også kigge på, om din økonomi har råderum til, at renten på dit lån kan stige på et senere tidspunkt.

Hvad betyder det, at renten er variabel på mit andelsboliglån?

Som sagt tilbyder bankerne ofte andelsboliglån med variabel rente.  Når man snakker om, at renten er variabel, betyder det, at renten følger markedets rentesats. Det betyder altså, at renten kan ændre sig i løbet af lånets løbetid. Hvis bankerne hæver deres renter, vil renten på dit andelsboliglån ofte også stige.

Men selvom bankerne prøver at følge med markedets renten, ser vi, at de banker som vi samarbejder med, stadig bibeholder en konkurrencedygtig rentesats. Det betyder, at når vores brugere vælger at undersøge hvilken bank, der bedst kan imødekomme deres ønsker, så skaber det samtidig konkurrence i markedet.

Det er altså endnu en grund til, at du altid skal huske at indhente flere tilbud på andelsboliglån, så du kan sammenligne renter, vilkår og meget mere.

Indhent tilbud

Kan jeg forhandle om renten på mit andelsboliglån?

Ja, renten på dit andelsboliglån er ofte til forhandling. Modsat renten på et realkreditlån, bliver renten på dit andelsboliglån fastsat af den enkelte bank og på baggrund af deres egne vilkår, samt deres kreditvurdering af dig.
Du vil ofte også kunne forhandle om f.eks. etableringsgebyr, hvis der er sådanne, mens andre gebyrer til staten, f.eks. tinglysningsgebyr ofte er svære at rykke ved.

Hvis du ønsker at forhandle om din rente – som jo er en god ide – bør du komme forberedt og stille dig selv så stærkt som muligt. Det betyder dels, at du skal have styr på din egen økonomi og medbringe de dokumenter, banken skal bruge for at lave et lånetilbud, men lige så vigtigt, er det en god ide, at indhente tilbud fra flere banker. Når du har flere tilbud, opnår du 2 fordele.

  1. Du har et sammenligningsgrundlag. Du kan vurdere, om det tilbud, du har fået, er attraktivt – Hvis du kun har fået 1 tilbud, hvordan ved du så om det er et godt tilbud?
  2. Kampen om bankkunderne. Bankerne ved, at de skal komme med deres bedste tilbud, hvis de ved, at du også har andre i spil. Du kan selv kontakte flere banker, men alternativt kan du indhente flere tilbud på andelsboliglån i én ansøgning via Mybanker.

Lån til andelsbolig

Men hvordan finansierer du købet af en andelsbolig? Realkreditlån er ikke en mulighed, da der ikke er samme sikkerhed for realkreditinstituttet eller investor som ved en ejerbolig. I forbindelse med et realkreditlån, betaler du bidrag til realkreditinstitutterne. Bidragssatser bliver udregnet på baggrund af din restgæld og kan variere fra realkreditinstitut til realkreditinstitut.

Ved andelsboliglån findes der som udgangspunkt både andelsboliglån med fast rente og med variabel rente, men det er mest normalt at få tilbudt en variabel rente. Derudover er det muligt at optage et andelsboliglån afdragsfrit, det såkaldte andelsboligkreditlån, der fungerer stort set som en kassekredit.

For at være sikker på, at du optager det billigste andelsboliglån, der passer bedst til dine behov, anbefaler vi, at du afsøger markedet og evt. benytte en låneberegner. Det kan godt betale sig at kigge på flere forskellige banker for at få det bedste tilbud.

På udkig efter andelsboliglån?
Står du med en andelsbolig, men mangler et lån til at finansiere din drøm? Indhent tilbud fra flere forskellige banker med én ansøgning.
Har du det bedste andelsboliglån?
Der kan være mange fordele ved at omlægge dit andelsboliglån. Se hvad vores samarbejdsbankerne kan gøre for dig.
Beregn prisen på andelsboliglån
Kend prisen på andelsboliglån, inden du går på boligjagt. Beregne lån til din andelsbolig, eller undersøg om du har det bedste andelsboliglån

Sådan får du det billigste andelsboliglån

Nu har vi fortalt om lånetyper, renter, låneomkostninger, gebyrer, løbetid, m.m. Alle disse faktorer kan have betydning for, hvad dit andelsboliglån kommer til at koste dig i sidste ende. Så hvordan får du egentlig det billigste andelsboliglån?

Lad os opstille det som to faser, som du skal igennem.

  • Undersøg og indhent tilbud. Mange vælger at høre, hvad deres egen bank kan tilbyde dem af lån. Men hvordan ved du, at du har banken tilbyder dig det billigste lånetilbud? Du undersøger markedet og indhenter tilbud fra flere forskellige banker. Så simpelt er det.
  • Sammenlign dine tilbud. Nu har du modtaget tilbud fra bankerne, kan du sammenligne dem med hinanden. Hvis du kigger på lånenes ÅOP (årlige omkostninger i procent), kan du se, hvad lånet vil koste dig pr år.

Bliv klar til mødet med banken – Dokumenter du skal bruge

Når du ønsker at optage et andelsboliglån, vil banken efterspørge en række dokumenter. Det kan være en god ide at have styr på disse dokumenter i forbindelse med din dialog med banken. Der er helt generelt nogle dokumenter, du ofte skal dele med banken. I visse tilfælde vil banken bede om specifikke dokumenter i forbindelse med en bestemt situation. Hvis du bruger Mybankers platform, guider vi dig til, hvor du hurtigt kan finde disse dokumenter, og du kan nemt dele alle dokumenterne med den enkelte bank. Hvis banken har dine dokumenter fra start, kan de nemmere hjælpe dig videre i låneprocessen.

Nedenfor finder du en liste over de mest gængse dokumenter, bankerne efterspørger, når du vil skifte bank i forbindelse med et andelsboliglån.

Generel dokumentation
  • Sidste 3 måneders lønsedler for dig og evt. samlever
    • De fleste får tilsendt deres lønseddel på eboks.dk
  • Budget over faste indtægter og udgifter
  • Skatteoplysninger – Du finder disse på skat.dk
  • Pensionsoplysninger (hvis der er pension)
  • Legitimation på dig og din mulige samlever
Ved køb af andelsbolig
  • Salgsopstilling og/eller købsaftale på den specifikke bolig
Ved gennemtjek af andelsboliglån
  • Seneste regnskab, vedtægter og generalforsamlingsreferat fra andelsboligforeningen

Guide til køb af andelsbolig

En andelsbolig er en lejlighed eller et hus i en andelsforening, som du har brugsret over, fordi du som andelshaver ejer en anpart af foreningen. Købs- og ejerforholdene er altså forskellige fra ejerboliger, hvor du køber og dermed ejer boligen uafhængigt af en forening.

Vi har lavet en kort guide om punkter, du skal være opmærksom på, ved køb af andelsbolig.

Nr. 1 - Se på andelskronen

Andelsboliger er underlagt en maksimalpris også kaldet andelskronen. Reglerne for prisfastsættelse af andelsboliger fremgår af andelsboliglovens § 5.

Når du skal finde boligens maksimalpris, skal du kigge på andelskronen, som angiver det beløb, andelsbeviset maksimalt må koste i den pågældende andelsboligforening.

Andelskronen kan forklares efter følgende formel:

(ejendommens værdi + øvrige aktiver – foreningens gæld) / oprindelige indskud fra alle andelshavere
=
andelskronen.

Det er vigtigt, at du kender andelskronen. Betaler du mere end den maksimale pris, betragtes det nemlig som penge under bordet, som er strafbart.

Du kan læse mere om fastsættelsen af en andelsboligs værdi her.

Bliv klogere på andelsboligkredit

Køber du en andelsbolig, køber du dig ind i en boligforening, hvor du så får andel i og hæfter for foreningens formue og gæld. Det gør også, at køb af andelsbolig kan være mere kompliceret, sammenlignet med køb af ejerbolig. Det kan nemlig være svært at finde ud af, hvad den faktiske månedlige pris for andelen er. Det er derfor vigtigt, at du som køber undersøger andelsboligforeningens økonomi, lån og regnskaber, før du skriver under på købsaftalen.

Hvis foreningen for eksempel ikke har penge til vedligeholdelse af ejendommen, kan det komme til at påvirke dine månedlige udgifter, eller hvis foreningen har afdragsfrie lån, vil din boligudgift stige markant, den dag lånene skal afdrages. Derfor er det en god idé at søge rådgivning for eksempel hos din bank, for at være sikker på, at du køber dig ind i en sund andelsboligforening.

Du kan også søge hjælp hos uvildig økonomisk rådgivning. Hos Mybanker hjælper vi vores brugere med at få tilbud på en lang række lån. Og vi står ved din side indtil den dag, du har taget valget om at skifte bank. Vi har desuden gjort det nemt for dig, som boligkøber, og samlet en række banklån, så du nemt kan sammenligne boliglån.

 

Hvorfor købe en andelsbolig?

Køb af andelsboliger er blevet mere og mere populært de senere år, da denne boligform har flere fordele. Ikke mindst udgør det generelt lavere prisniveau på andelsboliger, i forhold til ejerboliger, en stor fordel for boligsøgende. Den lavere pris for andelsboliger gør det især attraktivt at undersøge nærmere for unge, der er på vej ind på boligmarkedet, eller ældre, der ønsker at bytte ejerboligen ud med en billigere boligform.

Er andelsbolig en god investering?
Er du i tvivl om en andelsbolig er det rette valg? Vi kigger på, hvad du skal undersøge for at finde ud af, om det er en god investering.
Er din andelsbolig dyr eller billig?
Hvordan sammenligner man andelsboliger, og hvor værdiansætter du din andelsbolig? Vi kigger på, hvad du bør overveje at undersøge.
Forældrekøb – det skal du vide
Skal dit barn flytte hjemmefra, og overvejer du hjælpe til med et forældrekøb? Vi giver dig alt, du skal vide i forhold til forældrekøb.
Boligstøtte ved andelsbolig?
kan du få boligstøtte når du bor i en andelsbolig? Bliv klogere på dine muligheder for boligstøtte eller boligsikring.
Lån i andelsboligens friværdi
Hvad vil det sige at låne i andelsboligens friværdi? Vi kigger på, hvilke muligheder du har, og hvad du kan finansiere med friværdien.

Bankernes måder at lave lån til andelsboliger

Der er flere forskellige måder, hvorpå bankerne laver lån til andelsboliger – og det kan i sidste ende komme til at koste dig penge, hvis du ikke er opmærksom på dette. Nogle banker deler eksempelvis lånet op i to dele (eller tre). På de første 80% af lånet får du til en billig rente, hvor der på de sidste 20% er en højere rente.

Denne form for deling kan være fordelagtig, hvis du rent faktisk kun har brug for at låne 80% af andelens værdi, og selv kan lægge de resterende 20% udenom banken, f.eks. via en opsparing.

Andre banker tilbyder i stedet lån på 100% af andelens værdi og 95% af andelens købesum. Det kan derfor være smart at undersøge dette, inden du tager et lån, da der kan være penge at spare herved.

En nem og populær form for opsparing i 2024 er investering i indeksfonde. Denne form for investering kan også bruges som et alternativ til børneopsparing.

 

Fordele og ulemper ved andelsbolig

Andelsboliger er en populær type boliger i og omkring de store byer. Derfor er mange danskere på udkig efter deres drømmebolig. Men er andelsbolig egentlig en god boligtype? Andelsbolig og andelsboliglån adskiller sig nemlig markant fra alle andre boligtyper og lånetyper. Vi kigger på fordele og ulemper ved andelsbolig og dets lånetype.

Fordele ved andelsboliger
  • Andelsboliger koster generelt mindre, hvilket betyder, at du skal låne færre penge.
  • Du slipper for at betale ejendomsværdiskat.
  • Hvis du eksempelvis forbedrer dit køkken eller badeværelse, er du som andelsbolighaver berettiget til at få godtgjort forbedringerne. Det kan betyde et tillæg i prisen på boligen.
Ulemper ved andelsbolig
  • Du har ikke mulighed for at finansiere boligkøbet med et realkreditlån i forbindelse med køb af andelsbolig. Derfor kan du risikere en højere rente, hvis du ikke formår at forhandle med din bank.
  • Andelsboliger stiger oftest ikke lige så meget i værdi som ejerboliger.

Hvor lang tid har jeg til at betale mit lån tilbage?

Det er op til dig og den enkelte udbyder at bestemme, hvor lang tid du har til at betale lånet tilbage. Typisk vil du optage andelsboliglån med en løbetid på 30 år. Det er den mest normale løbetid ved køb af andelsboliger. Dog er der nogle banker, kan sætte krav til en løbetid på 10 år. Derfor er det vigtigt, at du tjekker betingelserne grundigt, inden du vælger at låne penge.

Jo hurtigere du betaler lånet tilbage, jo billigere bliver lånet i renter og andre låneomkostninger. Men hvis du ved, at du kan betale lånet tilbage over kort tid, så skal du være endnu mere opmærksom på etableringsomkostningerne.

Om Mybanker

Mybanker er en dansk virksomhed, der arbejder på at bygge bro mellem borger, samfund og banksektoren. Med vores service kan du gratis få tilbud fra flere banker i én ansøgning. Vi har gjort det hurtigt og nemt at foretage bankskiftet, når vi har fundet det rigtige match til dig.

I over 20 år har vi oversat snørklede bankbegreber til letforståeligt sprog. Det fortsætter vi med. Vi vil nemlig gerne gøre danskerne endnu bedre til at forstå deres økonomi, så de kan investere deres penge rigtigt, få råd til den rigtige bolig, og tage styringen over deres privatøkonomi.

Vores stemme i samfundet

I Mybanker har vi tilsammen hundredvis af års erfaring med finansbranchen. Derfor ser vi det som vores pligt at råbe vagt i gevær, når vi ser, at der er noget galt. Vi har fx givet vores besyv med, da politikerne behandlede aftalen om et ÅOP-loft på kviklån, og du vil måske have set os i pressen, hvor vi sidste år var citeret mere end 500 gange.

 

Vores partnerbanker

Mybanker samarbejder med mere end 30 banker og over 500 rådgivere spredt rundt i hele Danmark, og vi har over 20 års erfaring med at matche vores brugere med den helt rigtige bank. Vi udvælger nøje de banker, vi samarbejder med, og bruger vores mangeårige erfaringer til at finde det perfekte match til dig. Vores partnerbanker er både mindre banker med stort lokalkendskab, og landsdækkende banker hvor der aldrig er langt til nærmeste filial.

mangeårige erfaringer med at finde det perfekte match til dig som bruger. Vores partnerbanker er både mindre banker med stort lokalkendskab, og landsdækkende banker hvor der aldrig er langt til nærmeste filial.

Mediernes ekspertkilde: Nævnt 500+ gange det seneste år

Andelsbolig - Det spørger andre om

Hvilken bank er bedst til andelsboliglån?

Der er omkring 60 forskellige banker i Danmark, og de tilbyder næsten alle samme boligfinansiering til konkurrencedygtige priser. Det giver dig altså et væld af valgmuligheder. Ingen banker er bedst til alt, og alle er gode på hvert deres område. Det kommer altså an på, hvad du ønsker fra din bank, når vi snakker om, hvilken bank der er bedst til andelsboliglån.