Masser af skattefri frynsegoder
Nogle frynsegoder beskattes separat. Det drejer sig for eksempel om fri bil, fri telefon, fri bolig, fri lystbåd etc. Om det er en fordel at modtage sådanne frynsegoder som alternativ til løn afhænger af ens forbrug relativt til beskatningen. Kører man meget privat i sin bil, kan en fri bil være en fordel, fordi omkostningerne betales af virksomheden med ikke-beskattede penge, mens modtageren betaler en fast pris, uanset hvor meget bilen bruges. Har man langt på arbejde, en ødegård i Sverige og slæber campingvognen til Gardasøen hver sommer, er fri bil en oplagt gevinst.
Fri telefon var engang en fin ting, men nu er telefonabonnementer efterhånden så billige, at beskatningen ofte er højere end udgiften.
Skattefri fryns
Mere interessant er frynsegoder, hvor der slet ikke skal betales skat. Betalt uddannelse med arbejdsmæssig relevans er skattefri. Det samme er en gratis parkeringsplads i forbindelse med arbejdet. En gratis Brobizz eller betalt frikort til offentlig transport er også skattefri, hvis man samtidig dropper sit transportfradrag på selvangivelsen. Skat skriver om dette på deres hjemmeside at ”Den ansattes frikort medfører ikke anden beskatning, medmindre frikortet i væsentligt omfang bruges til anden privat befordring”.
Brug af arbejdspladsens fitnessrum er skattefrit. Rimelige firmafester og firmaarrangementer er ligeledes skattefrie. En kantineordning med drikkevarer, hvor man selv betaler 20 kroner om dagen, vil være skattefri, også selvom arbejdsgivers omkostning faktisk er større end de 20 kroner om dagen. Kaffe-, te-, og frugtordninger beskattes ikke, hvis de er tilgængelige for alle, og der ikke kræves for eksempel lønnedgang for at få adgang.
Skattefri goder under 5.900 kroner
En række personalegoder, der i overvejende grad gives af hensyn til arbejdet, er skattefrie, hvis den samlede værdi er under 5.900 kroner (2017). Det gælder blandt andet fri avis. Bemærk, at hvis den samlede værdi kommer over 5.900 kroner, er den samlede værdi skattepligtig – ikke kun værdien over de 5.900 kroner.
Hvis din arbejdsgiver eksempelvis er sponsor for en fodboldklub, zoo, museer eller lignende og i den forbindelse modtager årskort, fribilletter til kampe med videre, kan arbejdsgiveren give disse til medarbejderne, uden at medarbejderen bliver beskattet af værdien.
Fri beklædning er derimod kun skattefrit, hvis det er decideret arbejdstøj eller en uniform. Man kan således normalt ikke få en skattefri ”tøjgodtgørelse” udbetalt.
Arbejdsgiver kan skattefrit stille en computer til rådighed for arbejdet, også selvom medarbejderen tager computeren med hjem. Vær dog opmærksom på, at hvis det sker i kombination med lønnedgang, vil der ske beskatning hos medarbejderen. Arbejdsgiver kan, som en del af en hjemmearbejdsplads, skattefrit stille en internetforbindelse til rådighed for medarbejderen.
Hvis der er en konkret arbejdsmæssig begrundelse for det, bliver massage, akupunktur, kiropraktik og zoneterapi ikke beskattet.
En skattefri dag
En skattefri dag kan med lidt planlægning se således ud:
- Stå op og tjek e-mail på din skattefrie computer via din skattefrie bredbåndsforbindelse
- Tag toget på arbejde med dit skattefrie togkort, mens du læser din skattefrie avis.
- Hils på kollegaen, der netop har parkeret på sin skattefrie parkeringsplads.
- Del en skattefri kaffe og snack med kollegaen fra parkeringspladsen.
- Spis ”næsten” skattefri varm mad til frokost og gå en tur i fitnessrummet, når du er færdig.
- Tak ja til invitationen til den næste skattefrie firmafest, og glæd dig over den skattefrie julegave.
- Gå til den skattefrie forebyggende massage, inden du tager børnene med i ZOO på arbejdsgiverens skattefrie sponsorbilletter. Du behøver ikke frygte at yngste familiemedlem fryser, for hun ligger i den babypose du fik i skattefri gave fra din arbejdsgiver, da hun blev født.
- Mens du ser på Isbjørnen, kan du glæde dig over, at du næste dag skal på skattefri uddannelse, og at du har dit gode helbred takket være det skattefrie helsetjek, du fik for en uge siden.