Kan din økonomi klare en fyreseddel?

Når du køber bolig, investerer i en bil eller træffer andre beslutninger, der har indflydelse på din økonomi, regner du sikkert med, at din økonomi bliver ved med at være god. Men hvad sker der, hvis du mister dit arbejde? Kan du blive boende i huset, må du vinke farvel til bilen, eller skal du til at vende hver en krone for at få økonomien til at hænge sammen?

 

Stor forskel på dagpengesatsen og gennemsnitlønnen

I Danmark holder dagpengesystemet hånden under dig, hvis du bliver ledig. Hvis du er medlem af en a-kasse vel at mærke.

I 2021 er dagpengesatsen på 90 % af din indberettede løn. Dog med et max på 19.322 kroner, hvis du er fuldtidsforsikret. Det skal du naturligvis betale skat af. Ifølge Danmarks Statistik har en gennemsnitlig dansker en indkomst på 338.122 kroner om året før skat. Det svarer til lidt over 28.000 kr. om måneden før skat. Forskellen på gennemsnitslønnen og den højeste dagpengesats er til at tage og føle på, og derfor er det ikke usædvanligt at må spænde livremmen ind, hvis du bliver arbejdsløs.

 

Opsparing eller forsikring er et godt sikkerhedsnet

Hvis du vil stille dig selv bedre økonomisk, kan du oprette en opsparing, hvor du sætter en procentdel af din lønseddel ind til dårligere tider.

Du kan også oprette en opsparingskonto, hvor du som regel kan få en bedre rente end på din almindelige lønkonto. Du skal dog være opmærksom på, at det kan kræve, at du allerede har sparet fx 50.000 kr. op, og at du måske er nødt til at binde pengene i en årrække. Du kan sammenligne renter på opsparingskonti hos Mybanker.

 

Få op til 80 % af din løn med lønsikring

Et alternativ til opsparing er en lønsikring, hvor du får en tillægsdækning ud over dagpengesatsen. Med en lønsikring får du op til 80 % af din løn. Det giver lidt mere luft i økonomien, hvis du bliver ramt af arbejdsløshed.

Du kan enten købe en lønsikring gennem din a-kasse eller via en uafhængig partner. Det er ikke alle a-kasser, der tilbyder lønsikring, men det både er nemt og gratis at skifte a-kasse, hvis du vil have det hele samlet.

 

Arbejdsløsheden er steg i 2020

Det kom nok ikke som en overraskelse at ledigheden steg i 2020. Corona-krisen har sat virksomhederne under pres, og mange har mistet jobbet på den bekostning. Det betød selvsagt, at der var flere ansøgere til de jobåbninger, der var. Det er for tidligt at sige noget om, hvor lang tid folk kommer til at gå arbejdsløse, men i 2019 var en fjerdedel af dagpengemodtagerne ledige i lidt over et halvt år. Og omkring 15 % af dagpengemodtagere var uden arbejde i omkring 10 måneder. Det er lang tid, hvis økonomien er stram.

Får du nok ud af dine penge?

Få mest muligt ud af din opsparing –
Sammenlign bankers renter på opsparing her helt gratis.

Sammenlign opsparing