Indsigter fra udlandet viser: Bankkunderne kommer til at betale regningen for regeringens pensionsudspil
Det er et stort beløb, og det kommer til at ramme bankerne hårdt. Flere banker har allerede meldt ud, at de kommer til at sende regningen videre til bankkunderne, og det er også den situation, vi frygter hos Mybanker.
Når virksomheder/banker påføres ekstra skatter, er der tre til at betale regningen. Bankerne i form af mindre overskud, de ansatte i form af lavere omkostninger/løn, eller kunderne i form af højere priser.
I forhold til hvor meget kapital der er bundet i bankerne, er deres overskud ikke specielt høje. De øgede omkostninger til kontrol efter finanskrisen har allerede betydet fokus på omkostninger, og endelig har de lave renter, og den store konkurrence gjort det vanskeligt at justere på renterne.
Der er også andre produkter i banken – for eksempel kassekredit, netbank og Visa/Dankort. Det kan være steder som disse, bankerne ender med at placere regningen via gebyrer på transaktioner, kontanthævninger og andre steder, hvor vi i dag ikke nødvendigvis betaler.
At det i sidste ende bliver den almindelige dansker, der betaler regningen for den nye selskabsskat, vil først og fremmest være uheldigt. Ser man til udlandet, har der været lignende tiltag – for eksempel i Ungarn, der i 2010 påførte bankerne ekstra skatter efter finanskrisen. Her har tallene vist, at regningen ryger direkte ud på den enkelte borger.
Nye tiltag vil ikke ramme de store virksomhedskunder med højt engagement i banken. Det kommer derimod til at gå ud over masserne.
Samtidig vil det være svært at undgå, at betale regningen som bankkunde, fordi vi formentlig vil se en udvikling, der svarer til indførelsen af de negative renter, hvor alle banker gik i samme retning.