Forberedelse inden huskøb
Du stiller typisk mange krav til din kommende bolig og gør dig samtidig tanker om, hvordan dit liv bliver ude i fremtiden. Og netop fremtiden bør du tænke ind i din beslutning inden du starter søgningen, og definere, hvordan du egentlig ønsker at bo? og hvor i landet boligen skal ligge? En familieforøgelse kan for eksempel hurtigt gøre en ny bolig for lille, ligesom at for lang vej til skole, kan blive en udfordring. Generelt vil huspriserne være højere i byområderne end uden for byerne. Derfor kan du ofte få mere hus og mere natur for pengene uden for byerne, men til gengæld kan det give længere transport til arbejde, skole og fritidsinteresser.
Økonomisk rådgivning ved huskøb for begyndere
For at sikre dig selv de bedst mulige økonomiske vilkår, kan du med fordel inddrage en økonomisk rådgiver. Du kan altid gøre brug af rådgivning gennem banken, hvis du ønsker at høre deres mening omkring huskøbet. Du skal dog være opmærksom på, at banken kun rådgiver ud fra de produkter, som de har til rådighed. Det betyder, at rådgiverens anbefalinger lægger sig op ad de produkter som pågældende bank kan tilbyde, selvom der måske er andre, sammenlignelige, produkter i markedet, der er bedre for dig. En anden mulighed er at bruge Mybankers portal til at indhente tilbud på boligfinansiering fra forskellige pengeinstitutter for at sikre, at du får de bedst mulige vilkår som låntager. Økonomisk rådgivning kan altså være klogt at få – ikke kun som førstegangskøbere.
Finansiering af huskøb
Nye retningslinjer fra Finanstilsynet har gjort, at boligkøbere ikke kan låne penge til bolig, hvis deres gældsfaktor overstiger 4, med mindre de har en opsparing eller formue, som kan inddrages. Med andre ord skal din gæld være mindre end 4 gange husstandsindkomsten, hvis du skal have et lån til bolig.
Det vil sige, at hvis du har en årlig husstandsindkomst på 600.000 kr. og en opsparing på 100.000 kr., kan du højst få lån til køb af bolig for 2,5 mio. kroner. (600.000 x 4 + 100.000). Du skal huske, at du udover de 5% i form af en udbetaling, skal have en sum penge sat til side, til de eventuelle omkostninger som kommer med etablering af lån, advokater osv.
De billigste boliglån er realkreditlån, og overordnet gælder det, at du må låne op til 80% af boligens værdi som realkreditlån. Resten skal finansieres enten ved banklån (max 15%) og opsparing (min 5%).
Hvis du er tvivl om, hvad du kan låne, kan du benytte dig af vores beregner øverst på denne side.
Tjek huset grundigt igennem
Når du har fundet ud af hvor mange penge, som du kan købe hus for, har undersøgt markedet grundigt og endelig fundet dit drømmehus, er der forskellige dokumenter og rapporter som skal gennemgås inden du sætter din underskrift på købskontrakten.
Tilstandsrapporten
Tilstandsrapporten beskriver husets tilstand og vurderer omfanget af eventuelle skader på huset. Rapporten er ikke udtømmende, men ser på husets relative tilstand i forhold til alder og type. De mulige omkostninger til udbredelse, kan du med fordel inddrage i din forhandling af boligens endelige pris.
El-rapporten
El-rapporten bruges til at vurdere de forskellige el-installationer i huset, herunder stikkontakter, afbrydere og lampeudtag. El-rapporten bruges sammen med tilstandsrapporten til at kunne tegne en ejerskifteforsikring, som er en forsikring, der dækker evt. skjulte fejl og mangler, som ikke er selvforskyldte, og dermed fejl, du som køber ikke har nogen viden omkring.
Få uvildig hjælp fra byggesagkyndig
Boligkøb kan hurtigt blive ekstra dyrt. Derfor kan det være en fordel, at du allierer sig med en byggesagkyndig, da oplysningerne, som kan indhentes gennem professionel hjælp, dels kan blive guld værd i en forhandlingssituation, og dels kan være en fordel for at undgå ubehagelige overraskelser, når du overtager boligen.
Derudover bør du som minimum undersøge diverse forsikringer samt en inddragelse af advokat til de juridiske dokumenter.