Den Europæiske Centralbank sætter renten ned – Hvad betyder det for dig?
Hvad centralbankerne som ECB og Nationalbanken gør, smitter af på vores privatøkonomi, men det er slet ikke alle, der kommer til at mærke det.
Hvad betyder det for dig og dit lån?
Har du et realkreditlån med helt kort rentebinding, vil du mærke det direkte, når renten fastsættes næste gang i juli. Har du andre lån med variabel rente, som fx andelsboliglån eller forbrugslån, kan det også slå igennem på dit lån, men det er ikke sikkert, det sker helt af sig selv. Der skal du måske selv tage fat i banken for at høre, hvad de kan tilbyde dig.
Har du derimod et fastforrentet realkreditlån eller et andet variabelt forrentet realkreditlån som fx F1 eller F3, kommer du ikke til at mærke det helt store efter i dag. For det første fordi renten fastsættes ved, at der sælges realkreditobligationer på de finansielle markeder, og her havde de allerede regnet med dagens rentenedsættelse og taget forskud på renteglæden. For det andet fordi jo længere rentebinding, dit realkreditlån har, jo mindre direkte gennemslag er der fra de danske og europæiske pengepolitiske renter.
Kommer der flere rentenedsættelser i år?
Om dagens rentenedsættelse bare bliver en enlig svale, eller om der kommer flere i år, afhænger af, hvordan det kommer til at gå med inflationen i euroområdet. Renterne blev netop sat op, da inflationen steg med raketfart for et par år siden, og selvom inflationen nu er faldet igen, er den stadig lidt for høj til ECB’s smag.
Vi skal ikke sætte næsen op efter en tilbagevending til negative variable realkreditrenter og fastforrentede lån til ½ procent de kommende år. Vi kan dog håbe, at inflationen kommer så meget under kontrol, at der bliver luft til flere rentenedsættelser over de kommende kvartaler. Men som det ser ud lige nu, skal vi ikke regne med mere end en enkelt rentenedsættelse eller to i år, ud over hvad vi fik i dag.