Nu er det vinter, og så skal du igen tænke over dine el-vaner

Forskellen skyldes, at selskaberne, der står for transporten af strøm, tager en meget højere nettariff for at levere strømmen i de travleste timer om vinteren end om sommeren.

Elnetselskaberne deler døgnet op i tre perioder efter hvor meget elnettet er belastet som følge af elforbruget:

  • Lavlast er fra midnat til kl. 6 om morgenen. Her er nettariffen lavest.
  • Højlast er mellem 6 og 17, og igen mellem 21 og midnat. Her er nettariffen næsthøjest.
  • Spidslast er fra 17 til 21, hvor vi alle er kommet hjem fra arbejde og skole, er i gang med vasketøj, madlavning, diverse skærme mv. og lyset i hele huset er tændt. Her er nettariffen højest.

Døgnet er også delt op i disse perioder i sommerhalvåret, men forskellen på tarifferne er bare meget højere om vinteren end om sommeren, da elnettet er mere belastet om vinteren. Tager vi Radius, der leverer strøm i Hovedstadsområdet og Nordsjælland, som eksempel, er nettariffen næsten ni gange så høj i spidslasttimerne (1,29 kr. pr. kWh) som i lavlasttimerne (0,14 kr. pr. kWh) i vinterhalvåret. I sommerhalvåret er forskellen under det halve. Lignende forskelle vil du opleve i de fleste andre elnetselskaber.

 

Tid på døgnet er en væsentlig faktor

Det er derfor en rigtig god ide at overveje, hvornår man bruger strømmen. Det er svært at lave aftensmaden midt om natten, men rigtig mange af vores husholdningsapparater som vaskemaskiner, opvaskemaskiner og tørretumbler kan times, så de går i gang på bestemte tidspunkter. Har du en elbil, er det også en god ide at lade den op om natten i stedet for om dagen.

Vintermånederne giver i øvrigt også en anden ændring i elpriserne, for i disse måneder får vi langt mindre strøm fra solcellerne, mens vindmøllerne ofte vil snurre hurtigere. Det betyder, at selve elprisen nu ikke holdes så meget nede i dagtimerne som følge af solenergi. Det giver for det meste endnu en god grund til at lægge forbruget om natten.

Men du kan alligevel ikke være helt sikker på, hvornår på døgnet det er billigst, for vinden kan blæse om dagen og lægge sig om natten. Heldigvis kan du nemt finde de aktuelle elpriser, fx i dit elselskabs app eller på bolius.dk, og planlægge dit elforbrug herefter.

Har du den bedste bank?

Gør som 300.000+ danskere. Indhent tilbud fra banker og se om du kan opnå besparelser eller mere fordelagtige vilkår på dit bankengagement.

Få gratis tilbud her