Skilsmisse: Hvordan bliver min økonomi?
I Danmark er skilsmisseprocenten 46,5% ifølge Danmarks Statistik. Selvom antallet af skilsmisser har været faldende de seneste år, besluttede 14.936 ægtepar i 2018 at gå hver til sit. En af de vigtige opgaver skilsmisseparret står over for er at få adskilt den del af deres økonomi, der hidtil har været fælles. I den forbindelse vælger den ene part ofte at skifte bank.
”Vi har mange single kunder, der benytter vores platform. Blandt dem er der en gruppe, der lige er kommet ud af et ægteskab, og derfor har et naturligt behov for at få overblik over deres egen økonomi, men også et ønske om at få rådgivning fra en bank, som ikke tidligere har været involveret i den fælles økonomi,” siger Ulrik Marschall, der er kommunikationschef i Mybanker.
Ny boligøkonomi
Når man bliver skilt og flytter fra hinanden, og boligbehovet pludselig ændrer sig, ændrer boligøkonomien sig også. For mange singler, der står i den situation, er der brug for at få indstillet privatøkonomien, så den stadig kan rumme boligudgift og alle andre dagligdags udgifter – men for færre penge. Det stiller krav til god rådgivning, og derfor kan det være en fordel, at få flere rådgivere til at finde den bedste økonomiske løsning.
Formue og gæld
Som udgangspunkt skal evt. formue deles lige mellem parterne med mindre, der er særeje på nogle af værdierne. På samme måde hæfter begge parter for gælden i hustanden, hvis man har været fælles om at stifte den. Den gæld, som man selv har stiftet, hæfter man fortsat på efter skilsmissen. Uanset hvem, der har stiftet gælden, skal der som udgangspunkt fortsat afdrages på den efter skilsmissen. Banken kan hjælpe med at skabe overblik over gælden i husstanden.
Bodeling
De fleste ægtepar bliver enige om bodelingen, og det kan i mange tilfælde hjælpe at lave en bodelingsoverenskomst. Men i de tilfælde, hvor man ikke kan blive enige, kan man inddrage Skifteretten, der kan afgøre bodelingen på baggrund af en opgørelse af aktiver og passiver, som skilsmisseparret sender til Skifteretten. Der er nogle udgifter forbundet med at få Skifteretten til at hjælpe med bodelingen, og der kan ligeledes komme ekstra omkostninger, hvis en eller begge parter ønsker at have en advokat til at hjælpe.
Mybank din økonomi
Hver måned mybanker mere end 3.000 bankkunder deres økonomi ved at lave et udbud af deres privatøkonomi via Mybankers udbudsplatform. Det gør de med henblik på at finde ud af, om der er en bank, som vil gøre mere for dem end deres nuværende bank.
Bankkunden skal kun bruge tid på at taste sin privatøkonomi ind, indsende de nødvendige dokumenter digitalt, vurdere de indkomne tilbud og holde møde med den nye bank. Resten af arbejdet sørger den nye bank for. Så let er det blevet at skifte bank.
Klik her, hvis du gerne vil have nye øjne på din økonomi