Er en aktiesparekonto noget for dig?
Siden 1. januar 2019 har det været muligt at oprette en aktiesparekonto i de fleste banker, og investere op til 100.000 kr. i aktier, og slippe med en beskatning af udbytte og kursgevinster på 17%, mod normalt 27% eller 42%. Men er en aktiesparekonto noget for dig? Her er fordelene og ulemperne:
Betaler skat af udbyttet hvert år
Umiddelbart lyder det som en god besparelse på skatten, men beskatningen sker, modsat normal privat investering i aktier, efter et lagerprincip og ikke når gevinsten realiseres (realisationsprincip). Det betyder, at der skal betales skat af kursgevinster, også selvom man stadig ejer aktierne, og endnu ikke selv har realiseret gevinsten via et salg. Sammenlignet med realisationsbeskatning betyder det, at man ikke får afkast af den del, som man i stedet betaler i skat, hvis man ejer aktierne i mange år.
Men på grund af den lavere skat vil lagerbeskatning først være en ulempe hvis man ejer de samme aktier i 15 år eller mere – også selvom kursgevinsten er 10% om året.
Læs om de forskellige investeringsapps her
Især interessant for nuværende investorer
Hvis man allerede har aktieindkomst over 54.000 kr. (sats for 2019) vil man alternativt skulle betale 42% af yderligere aktieindkomst, og i det tilfælde er skattebesparelsen meget interessant. I dette tilfælde kan altså spare 25 procentpoint (42 minus 17) i skat, mens fordelen for dem, der ikke allerede har aktieindkomst, kun er 10 procentpoint (27 minus 17). Gevinsten er således 2,5 gange større for dem, der allerede betaler den høje skat af aktieindkomst.
Tjek omkostningerne på aktiesparekonti
Hvis man sammenligner to aktieinvesteringer på 100.000 kr., der holdes i et år og giver 10% i afkast, vil man som almindelig privat investor skulle betale 2.700 kr. i skat. På aktiesparekontoen skal man derimod kun betale 1.700 kr. i skat. Med ’kun’ 100.000 kr. på aktiesparekontoen er forskellen i skat kun 1.000 kr. For at det skal være en god ide at oprette en aktiesparekonto som supplement til eksisterende aktieinvesteringer, skal man derfor holde et vågent øje med omkostningerne. Det skal ikke være særlig meget dyrere at have to ’investeringer’ frem for en, før besparelsen i skat bliver spist op af omkostninger.
Hvad er en aktiesparekonto?
En aktiesparekonto er en konto, der giver dig skattefordele ved investering i aktier og investeringsbeviser. Per 2020 kan du investere op til 100.000 kr. på din aktiesparekonto og banken hvor din konto står, håndterer alt ift. skattevæsnet. Du kan kun have én aktiesparekonto.
Hvor mange penge kan man indsætte på en aktiesparekonto 2020?
Du kan kun have én aktiesparekonto og per juli 2020 kan du maksimalt indbetale 100.000 kr. på kontoen. Det betyder at værdien af aktiverne på kontoen godt må overstige 100.000 kr., hvis de stiger i værdi, men du kan ikke sætte mere ind på kontoen selv.
Hvor meget betaler man i skat på en aktiesparekonto?
På en aktiesparekonto betaler du 17% af afkastet årligt. Det er væsentligt lavere end den normale sats, som ligger mellem 27% og 42%, afhængigt af dit afkasts størrelse.
Hvem kan få en Aktiesparekonto?
Alle der er fuldt skattepligtige i Danmark kan få en aktiesparekonto. Det inkluderer også børn. Hvis du efter oprettelsen af kontoen ikke længere er fuldt skattepligtig i Danmark, kan du ikke indbetale flere penge på kontoen. Du kan kun oprette én aktiesparekonto.
Kan jeg have en Aktiesparekonto i flere pengeinstitutter, så jeg kan investere et større beløb?
Man kan kun oprette én aktiesparekonto per CPR-nummer. Du kan dermed ikke oprette flere konti i flere forskellige pengeinstitutter.
Kan man dele en aktiesparekonto med en ægtefælle?
Man kan kun oprette en aktiesparekonto i sit eget navn, eller indskyde penge på et barns konto. Som ægtefælle kan man ikke sammenslutte begge kontoer, og det er ikke muligt at modregne negativt afkast hos den anden part i ægteskabet.