3 gode råd: Sådan sparer du op

Der er mange situationer, hvor det er godt at have lidt ekstra på kistebunden.

”Det er meget rart at have en opsparing til blandt andet en ny cykel, vaskemaskine eller en ferie, så man ikke bliver fristet af dyre løsninger hos et finansieringsselskab. Vores kunder kommer ikke og låner til en cykel, for de er godt klart over, at det er billigst selv at have sparet op til den slags mindre ting. Hvis man har planer om at købe bolig, så er der et krav om, at man selv skal komme med fem procent i udbetaling. Hvis man tænker på livet som pensionist, så kan det også være en god ide at spare lidt ekstra op på en pensionsopsparing.” siger Christina Simonsen, rådgiver i Arbejdernes Landsbank.

 

Hun bakkes op af Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

”Buffer, bolig og frihed. Det er de tre hovedbegrundelser for, hvorfor man skal spare op. Hvis man for eksempel har en drøm om at købe en ejerbolig, er det en fordel at have en opsparing, da man selv skal kunne lægge fem procent af købesummen kontant. Samtidig er der et element af frihed i ikke at skulle tage dyre forbrugslån for at kunne betale mindre udgifter til tandlægebesøg eller lignende.”

 

Vi har lavet en enkel guide til dig, der vil i gang med at spare op.

 

  •  Lav et budget

– Læg et budget og få styr på indtægter og udgifter, så du kan danne dig et overblik over, hvor meget du har at spare op af. Det er grundlæggende for at kunne få gang i sin opsparing, at man har styr på hvad ens udgifter er.

 

  • Hold løbende øje med dit forbrug

– Gennemgå løbende kontoudtog og kvitteringer. Få overblik over dine impulskøb. Er der noget, du kan undvære? Når du har overblikket, er det nemmere at gennemskue, hvad der kan spares op af.

 

  • Betal af på den dyre gæld først

”Hovedreglen er, at man skal betale den dyre gæld af, før man begynder at spare op. På den måde får man flere penge at spare op med,” siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.

 

I det hele taget skal man være opmærksom på balancen mellem gæld og opsparing i frie midler.

”Vi rådgiver vores kunder til at lægge æg i flere kurve. Hvis man kun sparer op i sin bolig ved at afdrage på sin boliggæld, så kan den opsparing pludselig forsvinde, hvis boligpriserne falder – ligesom vi så under finanskrisen. Derfor er det en god ide også at lægge æg i en anden kurv i form af ”fri opsparing” på en opsparingskonto,” siger Christina Simonsen, rådgiver i Arbejdernes Landsbank.

Man skal desuden huske, at ens kreditorer kan gøre udlæg i diverse opsparinger.

”En almindelig opsparing er åben for udlæg af alle kreditorer – for eksempel Skat. Det er dog ret sjældent, at jeg har oplevet det. Man kan få oprettet en kreditorbeskyttet konto, men kun til udbetalinger fra for eksempel forsikringer og arbejdsmarkedserstatninger. En pensionsopsparing er også altid kreditorbeskyttet i opsparingsperioden,” fortæller Christina Simonsen, rådgiver i Arbejdernes Landsbank.

Til gengæld kan kreditorerne ikke gøre udlæg i pensionsopsparinger. Og små opsparinger på under 3.000 kroner hører desuden typisk under det såkaldte trangsbeneficium i retsplejeloven – altså beskyttelsen mod at der gøres udlæg i basale fornødenheder.

Man kan også vælge at lægge noget af opsparingen over på sin pension, hvor man har fordel af en lavere beskatning af sit afkast, fortæller Christina Simonsen, rådgiver i Arbejdernes Landsbank.

Får du nok ud af dine penge?

Få mest muligt ud af din opsparing –
Sammenlign bankers renter på opsparing her helt gratis.

Sammenlign opsparing