Danmark halter bagud, når det gælder kreditkortfordele
Vi danskere er flittige til at bruge betalingskort. Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens rapport ”Betalingskortmarkedet 2016”, havde danskerne i 2015 mere end 11 millioner betalingskort, og tal fra Visa Europes årsrapport fra 2014 viser, at danskerne er flittige til at svinge kortene.
Alene i 2014 foretog vi i gennemsnit 61,3 transaktioner pr. kort pr. kvartal, og i gennemsnit brugte vi kortet hele 238 gange om året, hvilket er fire gange mere end gennemsnittet i Europa.
Mange forskellige kort at vælge i mellem
Der er mange kort at vælge mellem som forbruger. Bankerne har alt fra det traditionelle Visa Dankort-debitkort til kreditkort i forskellige afskygninger fra blandt andre MasterCard, Visa og Dinners. Og der er mange fordele ved at have et kreditkort, fortæller Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea.
”Kreditkortet kan noget, som er til gavn for forbrugeren. Blandt fordelene er, at de fleste kreditkort typisk har en høj kreditgrænse på op til 100.000 kroner i modsætning til Visa-Dankortet, hvor der ikke må trækkes over det beløb, der står på kontoen. Derudover er der ofte tilknyttet en god rejseforsikring til kortet og loungeadgang i lufthavnene. Desuden er der typisk op til 40 dage uden renter på hævninger på kortet, som også er mere anvendeligt i udlandet end et Visa-kort, som ikke accepteres som betalingsmiddel alle steder.”
På Mybanker.dk kan du sammenligne de forskellige typer af kreditkort. Du kan også læse vores guide om det perfekte kreditkort til ferien her.
Men selvom der er flere fordele knyttet til det danske kreditkort, halter vi bagud i forhold til lande så som USA. Her kan man som kreditkortbruger nemlig få et kort med såkaldt cash back-program.
Og hvad betyder det så? Jo, med et cash back-kreditkort belønnes kortholder med penge, når vedkommende bruger sit kreditkort. Det drejer sig typisk om et specifikt beløb eller en procentdel af et beløb per gang.
Kortet må ikke koste noget at bruge
Mens tendensen med cash back-programmer er enorm i USA, hvor blogs og finansielle sites løbende rater de bedste kort, så er den mindre udbredt i Danmark – faktisk nærmest ikke-eksisterende.
Er du medlem af COOP og kunde i COOP Bank, kan du få et Coop MasterCard eller Coop MasterCard SORT, hvor brug af kortet i Coops egne butikker udløser ekstra points. Ligeledes tilbyder Bank Norwegian et kort med cash back, og Ikano Bank tilbyder et kort, der giver cash back på bestemte køb i hver måned, men derudover er mulighederne inden for landets grænser begrænsede. Du kan sammenligne kortene her.
En af forklaringerne på, at cash back-programmer ikke har vundet større indpas i Danmark, kan ifølge Ann Lehmann Erichsen være, at vi er en nation af tryghedsnarkomaner, der sværger til det traditionelle Visa Dankort.
”Der er ingen tvivl om, at man i USA og Danmark bruger kreditkort på vidt forskellige måder. Dankortet blev indført i 1983, og danskerne blev enormt glade for det. Kontant-/debitkortet er den type kort, man er vant til. Der findes en masse andre typer kort, for eksempel MasterCard, men det er ikke den type kort, danskerne i højeste grad har taget til sig,” fortæller Ann Lehmann Erichsen.
Tal fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens rapport ”Betalingskortmarkedet 2016” støtter konklusionen om, at Visa-Dankortet fortsat er et mest udbredte. I 2015 var der således 5,8 millioner Dankort og Visa-Dankort i omløb i Danmark.
Men selve betalingsstrukturen i de danske forretninger har også indflydelse på, hvorfor kreditkortfordele så som cash back-programmer ikke for alvor er slået igennem herhjemme.
”En af forklaringerne på, at eksempelvis cash back-programmer ikke er vundet frem i Danmark, kan være, at forretningerne ikke i særlig høj grad tager kreditkort. I butikkerne kan vi altid betale med Dankort, men ikke altid med andre kort, og forbrugerne er ikke så interesserede i kreditkortene, og så er der jo ikke rigtig et match,” fortæller Ann Lehmann Erichsen
En anden vigtig faktor er, at det kan koste penge at bruge kreditkortet.
”Nogle gange kommer der gebyr på ved brug af kreditkort, og det bryder vi os ikke om. Det er gebyrsagen fra 2005 et tydeligt vidnesbyrd om. Det, at der kortvarigt blev indført et gebyr på 50 øre ved brug af Dankort, betød, at antallet af transaktioner faldt markant. Med Dankortet er vi nok bare blevet forvente med, at det ikke må koste for meget,” lyder det fra Ann Lehmann Erichsen.
Dyrt tjente penge
En af de klare fordele ved et kreditkort med cash back-program er muligheden for at tjene penge på at bruge penge. Derudover kommer andre kreditkortfordele så som rejseforsikringer, bonuspoint mv. Men man skal som forbruger se sig godt for og holde øje med høje årlige gebyrer og høje renter, såfremt man ikke udligner kontoen hver måned.
Måske er der en billigere løsning i form af et andet kreditkort med lavere renter på udlån eller en kassekredit, som bedre kan betale sig end et kreditkort med et cash back-program.
Inden du anskaffer dig et kreditkort, bør du under alle omstændigheder altid sammenligne omkostningerne ved de forskellige typer kort.