Boliglån
Skal du købe bolig eller tjekke dine lån igennem?
- Få flere tilbud i én ansøgning
- Vi samarbejder med 30+ banker
- Gratis og uforpligtende at bruge Mybanker
Mybanker samarbejder med 30+ banker og 500+ rådgivere
Hvad koster et boliglån?
Sådan fungerer det
Du skal igennem nogle få step, men vi tager dig i hånden hele vejen, og vi finder hurtigt den rette bank for dig.
Fortæl om dine behov og ønsker
Udfyld vores formular med dine behov, ønsker og din nuværende økonomi.
Vi indhenter tilbud fra banker der matcher
Vi finder de banker, der passer bedst til netop dine ønsker og din økonomi.
Vælg den bank der passer dig
Vælg det tilbud som passer bedst til dig, og skift herefter nemt til din nye bank.
Få personlige lånetilbud fra flere banker
Hos Mybanker vil vi gerne gøre det nemt for dig at udleve dine boligdrømme. Du kan nemlig hurtigt og nemt indhente personlige lånetilbud på boligfinansiering fra flere forskellige banker.
Indsend en ansøgning via Mybankers platform og læn dig tilbage, imens vi gør resten af arbejdet. Vi skal nok lade dig vide, når vi har indhentet dine tilbud, og vi tager gerne en snak, hvis du spørgsmål til processen, dine tilbud eller noget helt tredje.
Du er garanteret samme eller bedre lånevilkår, end hvis du henvender dig direkte til bankerne.
Mybanker er helt gratis og uforpligtende for dig at benytte.
Det siger vores brugere
Mybanker har allerede hjulpet over 300.000 brugere med at kigge deres nuværende boliglån efter i sømmene, og ofte får vores brugere tilbud på bedre boliglån, der er skræddersyet til deres privatøkonomi.
Tag f.eks. Otto som gerne ville vide om, hans boliglån var det bedste på markedet. Han brugte Mybankers platform og endte med at spare penge på hans boliglån.
“Vi blev ledt direkte til det bedste alternativ til vores nuværende bank og sparede en masse tid. Vi fik professionel behandling, og det fik vores nuværende bank op på stikkerne, så vi sparede et femcifret beløb.”
Trustpilot Anmeldelse
Er dit boliglån en pengesluger?
Bliv endnu klogere på, hvorfor du skal bruge Mybanker
Hvad er et boliglån?
Når du skal købe hus eller ejerbolig, er det de færreste, der kan betale kontant, og lang de fleste bliver nødt til at tage et eller flere boliglån. Derfor er det godt at vide, hvordan boliglån/huslån, realkreditlån og egen udbetaling hænger sammen.
For at kunne få et boliglån skal du selv kunne lægge 5 % af boligens pris. Det kræver altså en god opsparing, da du ikke kan få finansieret det hele gennem banken. 80 % af boligens pris, kan du finansiere gennem et realkreditlån, og de sidste 15 % af prisen kan du låne til med et boliglån i banken.
Når du tager et boliglån, skal du kigge på etableringsomkostningerne, rentesatsen, ÅOP og hvor mange år du har til at betale lånet tilbage – i fagsprog hedder det lånets løbetid.
Hvad er det billigste boliglån?
Der er mange, som jagter det billigste boliglån og i den forbindelse, får det mange til at spørge om, hvad et boliglån koster. Det korte svar på dette spørgsmål, er at der ikke findes en universel pris på boliglån. Det afhænger nemlig af den vurdering som bankerne laver af dig i forbindelse med dit boliglån. Bankerne vurderer dig nemlig ud fra forskellige parametre, heriblandt din økonomi. Derfor vil prisen på dit boliglån, nødvendigvis ikke være den samme din nabo.
Hvis du vil sikre dig det billigste boliglån, er det altid en god ide at undersøge markedet og indhente flere tilbud fra forskellige banker. Dermed er du sikker på at du får det bedste boliglån som matcher din økonomi og behov. Du kan desuden benytte en låneberegner til at få en grov fornemmelse af prislejet. Hvis du ved hvilken type bolig du søger (andelsvbolig, ejerbolig eller fritidsbolig), kan du også benytte en boliglånsberegner.
Når du sammenligner boliglån i søgen efter det bedste boliglån, kan det være en fordel at kigge på et låns ÅOP. ÅOP er en forkortelse for Årlige Omkostninger i Procent, og dækker over, hvad lånet kommer til at koste dig i sidste ende. Mange tror fejlagtigt at du skal holde øje med renten på dit boliglån, men lånet med den laveste rente kan sagtens ende med at blive dyreste lån. ÅOP dækker blandt andet over renten samt etableringsomkostninger for boliglånet. Det skal siges, at du stadig skal forholde dig til dit boliglåns rente og etableringsomkostninger, da det kan variere fra bank til bank.
Etableringsomkostninger på boliglån
Mange tror fejlagtigt, at etableringsomkostningerne er de samme i alle banker. Men det er langt fra tilfældet. Derfor kan det godt betale sig at undersøge, hvad banken tager for at oprette lånet, inden du tager et boliglån.
Etableringsomkostningerne dækker over de omkostninger banken har med at oprette boliglånet til dig. Herunder den tid bankrådgiveren skal bruge på at indhente og behandle dine oplysninger, holde møde med dig og lave de nødvendige papirer.
Etableringsomkostningerne dækker dog ikke over de udgifter, der er til tinglysning. Når du tager et boliglån, bliver lånet tinglyst, fordi banken tager pant i din bolig. Det betyder, at hvis du af den ene eller anden grund ikke kan betale lånet tilbage, og dit hus ender på tvangsauktion, så har banken krav på at få sine penge igen ud af de penge der kommer ind fra salget af huset, fordi de har pant i boligen.
Hvilke udgifter er der ved et boligkøb
I forbindelse med en boligkøb kan der forekomme udgifter, som du skal forholde dig til, og som skal betales udover selve lånebeløbet og dets renter. Heriblandt finder du;
- Ekspeditionsgebyrer
- Tinglysningsafgifter
- Kurtage
Boliglån – Få tilbud på finansiering
Uanset om du skal købe ny bolig, eller blot vil have din vilkår set igennem, er det en god ide at få tilbud fra flere banker. Med Mybankers service, kan du i én ansøgning få tilbud fra flere banker. Det giver dig et sammenligningsgrundlag og sikrer desuden at bankerne kommer med deres bedste tilbud og service.
Servicen er gratis og Mybanker har gjort det både hurtigt og nemt at skifte til den nye bank, når du har fundet dit rette match. Gør som 300.000+ danskere og indhent tilbud allerede i dag.
Er du på udkig efter et realkreditlån og vil have et overblik over bankernes bidragssatser?
Hvad skal du vide, når du søger boliglån?
Det at købe en bolig og valget af boliglån og realkreditlån er en af de største beslutninger, du kommer til at tage. Det hus du ender med at købe, vil have stor betydning for din fremtid, da du sandsynligvis kommer til at tilbringe en stor del af din tid i huset. Det er måske det hus, hvor du skal stifte en familie, dine børn skal vokse op, eller der du skal blive gammel. Derudover kan dit boliglån, også kaldet huslån, og realkreditlån have stor betydning for din økonomi, da det er nogle af de største lån, du kommer til at optage i den nærmeste fremtid.
Derfor er det også vigtigt, at du er klædt ordentlig på, når det kommer til boligkøb og boliglån. Derved er du sikker på at træffe den bedste beslutning og få det bedste boliglån som matcher dine behov og økonomi.
Her på siden vil du kunne finde svar på alle de spørgsmål, du måtte have, når du står foran et boligkøb og i den forbindelse, leder efter det bedste huslån, der passer dine ønsker og behov.
Huslån – Brug boliglånberegner
Du går måske med tanker om at købe dit drømmehus, men er tvivl om, du kan låne så stort et beløb. Et boliglån har nemlig stor betydning for din privatøkonomi, og derfor er det vigtigt at sikre dig, at du har råd til andet end husleje, efter dit boligkøb.
Hvis du gerne vil have en ide om, hvor meget du kan låne og hvad et lån vil koste dig, kan du bruge Mybankers boliglånsberegner. På den måde forelsker du dig ikke i et hus, som du i sidste ende ikke har råd til.
Boliglån beregning
Hvis du selv vil beregne, hvor meget du kan låne, kan du gange din årlige hustandsindkomst før skat og gange den med 4. Dette tal er, hvad du kan købe bolig for. Hvis du har gæld, skal du modregne gældsbeløbet. Udover det beløb du får regnet dig frem til, er det en forudsætning at du kommer med 5% af boligens pris som udbetaling.
Lån til hus – Boliglån rente
Helt enkelt er renten på et boliglån, den pris du betaler, for at kunne låne penge i banken. Renten på det billige boliglån er forskelligt fra bank til bank, og kommer an på, hvor meget du skal låne, hvor hurtigt du betaler lånet tilbage, om renten skal være fast eller variabel, og om du er helkunde.
Renten afhænger bl.a. af:
- Dit låns løbetid
- Om dit lån er med fast eller variabel rente
- Om dit lån er med eller uden afdrag
- Hvor stor en sikkerhed du kan komme med
Hvad skal du vide om renten på boliglån?
Når du som boligkøber eller boligejer ved en smule om renten på boliglån, bliver det også nemmere for dig at vælge, hvilken lånetype som passer til dine behov og din økonomi. Renten har nemlig stor betydning for, hvor meget du skal betale i ydelse på lånet. Derudover kan renten også have stor betydning, hvis du vælger at indfri gælden før tid, da renten afgør, hvad en tidligere indfrielse vil koste dig. Hvis du er klædt ordentligt på, har du også nemmere ved at finde det billigste huslån og det bedste huslån, der matcher dine ønsker og behov.
På din rejse til et boliglån vil du støde på valget om du skal have en fast eller variabel rente også kaldet flexrente. På et lån med fast rente er renten fast gennem hele løbetiden. I Danmark finansieres cirka halvdelen af boligejere deres bolig gennem et fastforrentet lån. Som regel betaler du en højere rente på et fast forrentet lån, da du betaler for sikkerheden og gennemsigtigheden.
I det modsatte hjørne har vi lån med variabel rente eller flexrente. Her er renten, som navnet antyder, variabel. Det vil sige at ydelsen vil følge renteudviklingen og dermed sandsynligvis ændre sige i løbet af dit låns løbetid. Kort forklaret vil din ydelse stige, hvis renten stiger, og din ydelse vil falde, hvis renten falder. Der er ingen der kan forudsige renteudviklingen, og derfor skal du sørge for at have luft i din økonomi, hvis renten stiger. Renten er ofte lavere på disse lånetyper, men risikoen er også højere.
Idet du skal søge om et boliglån, eller du har en høj rente på dit boliglån, er det altid en god ide at undersøge markedet og indhente flere tilbud fra forskellige banker. Derved er du altid sikker på, du får det bedste boliglån, som matcher dine behov bedst.
Hvad er renten på et boliglån?
Typisk vil boliglånsrenten ligge et sted mellem 3-15%. Renten på boliglån er forskellig fra bank til bank, og kommer an på, hvor meget du skal låne, hvor hurtigt du betaler lånet tilbage, om renten skal være fast eller variabel, og om du er helkunde.
Sådan får du renten ned
Jo bedre økonomi og mere sikkerhed i boligen, jo lavere rente kan du få på dit boliglån – Renten afhænger af din økonomiske situation:
- Din gæld
- Din formue
- Dit rådighedsbeløb
- Hvilken sikkerhed du kan stille i boligen
Hvor får du det billigste boliglån i 2024?
Det billigste boliglån er det lån, som matcher dine behov bedst og som har det mest fordelagtige pris. Selvom at prisen på boliglånet kan have stor betydning for dig og din økonomi, er det stadig vigtigt at huske på dine behov. Det kan altså være en fordel at indhente tilbud på flere hus lån, så du kan sammenligne tilbud fra forskellige banker.
Lån til hus – Sådan finder du det billigste boliglån
Hvis du er på udkig efter det billigste boliglån, er det altid en god ide at undersøge markedet og indhente tilbud fra forskellige banker og sammenligne priser og vilkår. Dette er glædende for alle slags lån, da du aldrig skal tage det første og bedste lån, du får tilbudt, uden at have undersøgt markedet. Dermed er du sikker på at finde det bedste boliglån til lige præcis dine behov. Som tommelfingerregel skal du huske kun at sammenligne ydelsen på lån, om har samme lånebeløb og løbetid. Eller vil du snyde dig selv for at finde det billigste huslån.
3 hurtige til et billigere boliglån
- Indhent altid flere konkrete tilbud fra forskellige banker og vær ikke bange for at skifte bank for at få det billigste lån. Du kan blandt andet bruge Mybankers Skift bank service for at få gratis tilbud fra andre banker.
- Vær opmærksom på rentespænd. Nogle bankers lån varierer utroligt meget.
- Kig på de samlede omkostninger i stedet for at blive fristet af en umiddelbar lav rente. Etableringsomkostningerne kan variere meget fra bank til bank. Se altid efter ÅOP.
Hvad er forskellen på boliglån og realkreditlån?
Renten på et boliglån er som regel højere end på et realkreditlån. Hvis du ikke har mere end 5% til udbetaling, skal de sidste 15% af finansieringen finansieres gennem et banklån. Banklånet vil være med variabel rente og er ofte dyrere end realkreditlånet, da banken får 2. prioritetspant i boligen.
Det betyder, at hvis du ikke er i stand til at betale dine afdrag, står banken ikke først i køen til at få deres penge retur ved et tvangssalg, for det gør realkreditinstituttet. Det er derfor mere usikkert for banken end for realkreditinstituttet at låne dig pengene, og derfor kræver banken en højere rente.
Men renten er ikke altid det vigtigste. Renten har naturligvis betydning for, hvor meget du skal betale tilbage i forhold til, hvor meget du låner, men det er også vigtigt, at kigge på ÅOP, når du sammenligner boliglån.
Det siger vores kunder
Hjalp mig med at finde en meget bedre bankoplevelse med en bank der imødekommer mine ønsker. Det var let at bruge og uploade dokumenter og aftale møder med de banker der gav et tilbud. (Udvalgt anmeldelse)
Boliglån – Hvor meget kan jeg låne?
Hvad du kan låne, i forbindelse med et boligkøb, er meget individuelt. Det afhænger nemlig af din økonomiske situation, hvor stort et boliglån, du kan få lov at tage. Hvis du er Private Banking kunde, vil du formegentligt komme med en stor udbetaling, men ellers er der regler for hvor meget du kan låne afhængigt af din udbetaling og indtægt.
Hvis du kommer med 5% i udbetaling, kan du f.eks. få lov til at låne 4 gange din årsløn. Hvis du kommer med en større opsparing, f.eks. 10%, kan du ofte låne 5 gange din årsløn. Hvis du er nysgerrig på, hvor meget du kan låne, kan du med fordel bruge Mybankers boliglånsberegner. Hvad enten du skal ud at ansøge om lån til boligfinansiering, om det er tillægslån eller omlægning af lån, som du overvejer, er det vigtigt, at du ikke lader dig begrænse af, hvad ét realkreditinstitut eller én bank tilbyder.
Det kan virke meget teknisk og uoverskueligt at holde styr på alle tallene. Derfor anbefaler vi, at du afsøger markedet ved at læse op på emnet, og søger økonomisk rådgivning, så du er sikker på at få det billigste boliglån, der passer bedst til dig og dine behov.
Hvad er ÅOP på boliglån og huslån?
ÅOP viser de samlede årlige omkostninger i procent. ÅOP er et udtryk for de samlede omkostninger til oprettelse af lånet, gebyrer, plus de renter du skal betale. Renterne og etableringsomkostningerne bliver fordelt ud over de år, som du skal betale lånet tilbage over.
Det er altså ÅOP der giver dig det bedste billede af, hvad det koster at tage et boliglån. Renten kan nemlig godt være meget lav, men det hjælper dig ikke, hvis etableringsomkostningerne til gengæld er tårnhøje.
Noget andet du skal tænke over, når du vælger boliglån er, at jo tættere ÅOP og renten er på hinanden, jo lavere betyder det, at etableringsomkostningerne er. Det gode ved at etableringsomkostningerne på boliglånet er lave, er at du ikke mister nær så mange penge, hvis du betaler lånet ud hurtigere, end du havde regnet med.
Alle lånegivere er forpligtet til at oplyse, hvad lånets ÅOP er. På den måde kan du nemt sammenligne, hvilket lån der har de laveste omkostninger, før du ansøger om forbrugslån eller et samlelån. Du kan sammenligne banker, der tilbyder et boliglån i vores liste herover. Så er du sikker på, at du vælger det lån, der passer bedst på netop dig og din økonomi.
Pas på rentespænd
Mybankers sammenligning viser, at der kan være et stort rentespænd mellem bankerne. Derfor kan et 20-årigt boliglån på 300.000 kroner koste mellem 100.000 og 550.000 kroner i udgifter til renter og gebyrer.
Rentespændene hos bankerne viser, hvor vigtigt det er, at man forhandler om sin rente. Tager man blot en rente for givet, kan man risikere at betale unødigt meget for sit lån. Derfor er det også vigtigt altid at indhente flere tilbud, da man ikke nødvendigvis får det billigste tilgængelige huslån i den bank, der har den laveste rente angivet i rentespændet ovenfor.
Dokumenter du skal bruge
Når du ønsker at skifte bank, vil banken efterspørge en række dokumenter. Det kan være en god ide at have styr på disse dokumenter i forbindelse med dit bankskifte. Der er helt generelt nogle dokumenter, du næsten altid skal dele med banken. Derudover er der specifikke dokumenter, som banken vil bede om i forbindelse med forskelle formål.
Nedenfor finder du en liste over de mest gængse dokumenter, bankerne efterspørger, når du vil skifte bank.
- Sidste 3 måneders lønsedler for dig og evt. samlever
- De fleste får tilsendt deres lønseddel på eboks.dk
- Budget over faste indtægter og udgifter
- Skatteoplysninger – Du finder disse på skat.dk
- Pensionsoplysninger (hvis der er pension)
- Du finder disse på pensionsinfo.dk
- Legitimation på dig og din mulige samlever
- Salgsopstilling og/eller købsaftale på den specifikke bolig
- Evt. årsopgørelse af realkreditlån
Et boliglån har flere navne
Når du undersøger din mulighed for at tage et boliglån, kan du støde på produkter som f.eks. boligkredit, prioritetslån og huslån. De er begge boliglån, men dog på lidt andre præmisser. Derfor løber vi dem igennem her, så du er klædt helt på til at træffe den rigtige beslutning. Det er værd at bemærke der er tale om samme slags lån ved forældrekøb, også selvom du køber boligen til dit barn.
Boligkredit er en form for kassekredit, som etableres med sikkerhed i fast ejendom. Boligkredit og prioritetslån er som udgangspunkt det samme, men de to typer lån kan alligevel variere fra bank til bank. Der kan for eksempel være forskel på om udgangspunktet er, at du nedbringer gælden og over hvor lang tid. De to typer lån fungerer begge som en kassekredit, hvor du har mulighed for at hæve og sætte penge ind på din konto, når det passer dig og din økonomiske situation.
For tiden er visse renter på boligkreditter faktisk så lave, at denne type lån i visse situationer kan konkurrere med realkreditlån særligt fra 60-80% belåning. Dermed kan du finansiere dele af din bolig med et boligkredit- eller prioritetslån. Men til trods for dette skal du alligevel huske på, at boligkredittens rente er noget højere, fordi der skal betales for fleksibiliteten i at kunne hæve og indsætte penge på sin konto. Derfor kan man argumentere for, at lånet egner sig bedst som supplement til et realkreditlån.
Boligkredit eller prioritetslån kan også bruges, hvis du har friværdi i huset og ønsker at investere i et nyt køkken, renovere badet eller noget andet. Hvis du er i tvivl, om du skal vælge prioritetslån eller realkreditlån, kan du finde svaret i vores artikel ”Realkreditlån eller prioritetslån: Hvad skal jeg vælge?”
Hvad er prioritetslån og boligkredit
Du går måske og drømmer om at købe en ny bolig eller måske renovere din nuværende bolig. Med et boligkredit- eller prioritetslån har du nemlig mulighed for at købe en ny bolig eller forbedre den bolig, som du bor i. Kort fortalt er et prioritetslån et fleksibelt alternativ til et realkreditlån. Et prioritetslån fungerer helt simpelt, som kassekredit og har derfor en relativ lav rente. Ligesom et realkreditlån kan du med et prioritetslån låne op til 80% af din boligs samlede værdi.
Idet du optager et prioritetslån, bliver pengene sat ind på en særlig konto, og du har nu mulighed for at hæve og sætte penge ind på denne konto. Det kan give dig en stor fleksibilitet til din privatøkonomi, da du kan trække på prioritetslånets kassekredit, hvis du valgte at renovere din bolig.
Normalt er det billigst for dig at finansiere en ny bolig gennem et realkreditlån, men i visse tilfælde kan det være en fordel at fravælge realkreditlånet og gå med et prioritetslån.
Nedenfor finder du en liste over fordele og ulemper ved eller prioritetslån.
Fordele ved prioritetslån
- Et prioritetslån giver dig stor fleksibilitet i din økonomi, da det er en fleksibel måde at lån penge.
- Kassekreditten kan tilpasses efter behov.
- Du bestemmer selv, hvad du bruger pengene til.
- Et prioritetslån giver dig adgang til en kassekredit med en relativ rente.
- Du kan afdrage i dit eget tempo.
- Du kan bruge kontoen som løn- eller opsparingskonto, hvorved der kan være en god rente at hente
- Bankerne opkræver kun renter af det, du hæver på kreditten.
Ulempe ved prioritetslån
- Et prioritetslån har ofte en højere rente sammenlignet med et realkreditlån.
- Renten på et prioritetslån følger markedsrenten, og der er derfor i princippet ikke noget renteloft.
- Pengeinstituttet kan ændre vilkår for gebyrer og boligkreditrente med kort varsel
- Et prioritetslån kræver stor selvdisciplin, da det kan være fristende at bruge din kassekredit til at hæve dit daglige forbrug.
- Et prioritetslån har som regel en del omkostninger i forbindelse med etableringen af lånet, da ejerpantebrevet skal tinglyses.
Huslån – fra lejlighed til hus
Mange mennesker når til et punkt i deres liv, hvor de vælger at flytte fra lejlighed til hus. Da det er de færreste, som kan finansiere et nyt hus af egen lomme, vælger de fleste at finansiere deres nye hus med et huslån.
Nogle kunne tro, at der var forskel på finansiering til hus og ejerlejlighed, da et hus ofte er større, og nogle gange kræver det en større gæld, når du vil lån penge til hus. Men trods disse forskelle, kan du finansiere et hus på præcis samme måde som en ejerlejlighed. Det vil sige, du kan låne op til 80% af husets værdi via et realkreditlån, 15% via et huslån og de sidste 5% skal du som minimum komme med selv, f.eks. via en opsparing.
Som med alle former for boligfinansiering er det altid en god ide at indhente huslån fra flere forskellige banker. På den måde kan du finde det bedste huslån, der matcher din økonomiske behov og ønsker. Mange leder ofte det billigste huslån, men husk at lånet skal passe til din økonomi. Derfor vil det billigste huslån altid være det lån, som matcher din ønsker og økonomi, men samtidig tilbyder den bedste månedlig ydelse.
Huslån eller boliglån?
Kært barn har mange navne og dette gælder så sandelige også for boliglånet eller huslånet. De fleste vil ofte omtale finansiering af en bolig, som et boliglån. Men hvis du leder efter finansiering til et hus, tror de fleste, at de skal lede specifik efter et huslån. I sidste ende er et huslån det samme som et boliglån, og du vil kunne få den samme rente, ÅOP, omkostninger etc., hvis du vælger et huslån eller boliglån. Det vil altså ikke gøre nogen forskel, om du kalder din boligfinansiering – et huslån eller boliglån.
Boliglån som studerende
Mange unge vælger at købe deres første bolig, imens de studerer, og derfor er det vigtigt at du finder det bedste boliglån. Et boliglån kan nemlig have stor betydning for din privatøkonomi.
Selvom du er studerende, har du stadig mulighed for at optage et boliglån, hvis du står og skal købe en ejerbolig eller andelsbolig. Du skal bare være opmærksom på, at vilkårene for studerende er de samme som for alle andre, og derfor er der ingen studierabatter at hente. Som regel er studerendes indkomst relativ lille, og derfor er det begrænset, hvad du kan få lov til at låne, hvis der også skal være plads til at nyde ens ungdom. Mange studerende vælger derfor at optage et boliglån, til køb af en andelsbolig, også kaldet et andelsboliglån. Andelsboliger er ofte billigere end ejerboliger. Derfor er der større chance for, at du kan få lov til at låne til en andelsbolig.
Hvordan låner du til et boligkøb?
Det er de færreste som kan finansiere deres nye bolig kontant, og derfor er mange på udkig efter finansieringsmuligheder til et boligkøb. I forbindelse med et boligkøb kan du finansiere 80% af boligens pris via et realkreditinstitut. Ud af de resterende 20% kan du finansiere 15% via et boliglån hos banken og de sidste 5% skal du selv komme med som udbetaling.
Bliv klogere på processen
Undersøg dine lånemuligheder
- Det er altid en god ide at undersøge hvilke typer af lån der findes markedet. Et godt sted at starte, er på diverse sammenligningslister, så som den Mybanker udbyder ovenfor, eller undersøge de forskellige udbydere.
- Du kan også lade Mybanker indhente tilbud på boliglån fra forskellige banker, via vores skift bank service.
- Når du undersøger markedet, skal du huske det kun giver mening at sammenligne de samme lån med samme løbetid.
Ansøgningen til et boliglån
- Når du ansøger via Mybanker, vil du blive bedt om at fortælle en smule om din nuværende situation, herunder lidt om dig, om din nuværende boligsituation, eventuelle lån og opsparing, din økonomi.
- Herefter vil du have mulighed for at fortælle, hvilke beløb som du gerne vil låne.
- Yderligere vil du blive bedt om at indsende forskellige dokumenter, f.eks. din årsopgørelse, et budget eller de seneste lønsedler.
- Grunden til at Mybanker spørger om disse informationer, er at bankerne/realkreditinstitutterne bruger disse informationer i led med din kreditvurdering.
Du bliver kreditvurderet
- På baggrund af de informationer og dokumenter som du vedlagde din ansøgning, vurderer bankerne/institutterne, hvor mange penge de vil låne dig.
- Det kan virke som en langtrukken proces, men institutterne laver kreditvurderingen, for at sikre du at din økonomi kan klare boliglånet, og derved betale lånet af.
- Kreditvurderingen har stor betydning for det beløb, du kan få lov til at låne i sidste ende. Derudover kan det også have betydning for, hvilket type lån, som banken/instituttet vil tilbyde dig.
Du modtager tilbud
- Hvis bankerne/institutterne vælger at tilbyde dig et boliglån, vil du modtage deres tilbud. Herefter er det op til dig at vælge om hvorvidt du vil gå videre med et tilbud. Det er altid en god ide at sammenligne lånene.
Dit pantbrev tinglyses
- Idet du har underskrevet dokumenterne og låneaftalen er i hus, bliver der lavet et pantebrev, som giver dit realkreditinstitut sikkerhed i din nye bolig. Det gør realkreditinstituttet for at være sikker på at få deres penge tilbage i tilfælde af, at du ikke kan betale ydelsen på dit lån.
Realkreditinstituttet udbetaler lånet til dig.
- Når alt papirarbejdet er klaret, bliver pengene udbetalt. Du skal være opmærksom på, at der kan gå op til et par dage, fra den dag du har bedt om udbetaling og indleverede de nødvendige dokumenter, før lånet bliver udbetalt.
Hvad er et tillægslån?
Et tillægslån er som oftest et realkreditlån, men det kan også godt være et boliglån eller en boligkredit. Et tillægslån er en belåning af friværdien i din ejendom. Hvis du betaler afdrag på dit lån, sparer du op i din bolig. Den opsparing i kombination med en evt. værdistigning på ejendommen kaldes friværdi, og den kan du belåne med et nyt realkreditlån eller boliglån.
Friværdien kan også stige f.eks. fordi ejendomspriserne stiger eller fordi en forbedring af boligen, så som et nyt køkken eller bad, gør boligen mere værd. I en helårsbolig må gamle og nye realkreditlån tilsammen svare til højst 80%. af boligens værdi. For fritids- eller sommerhuse er grænsen 75%. Et tillægslån er altså, som navnet antyder, et lån, du optager i din ejerbolig som tillæg til eksisterende realkreditlån og/eller boliglån, du i forvejen har.
Tillægslån eller omlægning
Når du optager et tillægslån, kan det være, at din bolig vurderes på ny. Afhængig af dine nuværende lån kan det i visse tilfælde betale sig at slå dine lån sammen ved at lave en omlægning af lånene, da det muligvis kan betyde en lavere samlet bidragssats på dit realkreditlån eller boliglån. Det kommer selvfølgelig an på din individuelle økonomi og hvilken type lån, du allerede har. En boligkredit kan også være en mulighed. Boligkreditten har den fordel, at den er knyttet til en anden konto, hvor det indestående bliver modregnet det udestående, før der bliver beregnet renter.
Huslån – Hvad er afdragsfrihed?
Når man skal finansiere sin bolig, er det muligt at få afdragsfrihed i op til 10 år. Faktisk er det nu muligt at opnå 30 års afdragsfrihed, men det kræver høj friværdi i boligen, og er derfor ikke en mulighed for nye boligejere. Afdragsfrihed gør det muligt at sidde billigere hver måned, da man kun betaler renter og bidrag.
Her afdrager man ikke på hovedstolen under den afdragsfrie periode, hvilket betyder, at den månedlige ydelse vil stige efter endt afdragsfrihed. Dette skyldes, at man nu skal betale afdrag på lånet, hvor ydelsen nu udgør både renter, bidrag og afdrag.
Boliglån til andelsbolig
Er det en andelsbolig, som du skal investere i, er det ikke muligt at få et realkreditlån, og derfor er et andelsboliglån din eneste mulighed. Når du tager et boliglån til at købe en andelsbolig, låner banken dig pengene mod at få sikkerhed i andelen. Det betyder, at hvis du ikke betaler lånet tilbage, så kan banken overtage din andel.
I lang tid har det kun været muligt at få et lån med variabel rente, hvis man skulle låne til en andelsbolig. De seneste år er nogle pengeinstitutter dog begyndt at tilbyde andelsboliglån med fast rente. Det er godt nyt for dem, der gerne vil have ro i maven, og vide at renten ikke lige pludselig stiger.
Ved et variabelt forrentet lån, får man en lavere rente her og nu, men man er også mere følsom overfor pludselige rentestigninger. Ved et fastforrentet lån betaler man et lidt højere beløb for at kende sin rente i en længere årrække.
Et lån med fast rente vil være dyrere at etablere, og hvis renten forbliver lav, vil det derfor bedre have kunnet betale sig at tage et lån med variabel rente. Men hvis renten nu skulle stige, så er du bedre stillet med fastforrentet lån.
Derudover er der forskel på, hvor risikovillig man er. Hører du til dem, der ikke kan sove om natten, fordi du ikke ved, om renten ændrer sig, så er det værd at gå efter en bank, der tilbyder andelsboliglån med fast rente. Du kan bruge vores hjemmeside til at sammenligne andelsboliglån.
Om Mybanker
Mybanker er en dansk virksomhed, der arbejder på at bygge bro mellem borger, samfund og banksektoren. Med vores service kan du gratis få tilbud fra flere banker i én ansøgning og vi har gjort det hurtigt og nemt at foretage bankskiftet, når vi har fundet det rigtige match til dig.
I 20 år har vi oversat snørklede bankbegreber til let forståeligt sprog. Det fortsætter vi med. Vi vil nemlig gerne gøre danskerne endnu bedre til at forstå deres økonomi, så de kan investere deres penge rigtigt, få råd til den rigtige bolig, og tage styringen over deres finanser.
Vores stemme i samfundet
I Mybanker har vi tilsammen hundredvis af års erfaring med finansbranchen. Derfor ser vi det som vores pligt at råbe vagt i gevær, når vi ser, at der er noget galt. Vi har fx givet vores besyv med, da politikerne behandlede aftalen om et ÅOP-loft på kviklån og du vil måske have set os i pressen, hvor vi sidste år var citeret mere end 500 gange.
Vores partnerbanker
Mybanker samarbejder med mere end 30 banker i hele landet, og har 20 års erfaring med at matche danskerne med den helt rigtige bank. Vi udvælger nøje de banker vi samarbejder med, og bruger vores mangeårige erfaringer med at finde det perfekte match til dig som bruger. Vores partnerbanker er både mindre banker med stort lokalkendskab, og landsdækkende banker hvor der aldrig er langt til nærmeste filial.
Mediernes ekspertkilde: Nævnt 500+ gange det seneste år