Der bliver færre og færre banker
Oplever du, at du skal gå længere og længere for at finde en bank? Så er der noget om snakken. Antallet af pengeinstitutter i Danmark er nemlig faldet markant de seneste 25 år – faktisk hele 53 procent fra 1991 til i dag.
Det er der flere forklaringer på, fortæller Lars Krull, seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.
”Hovedforklaringen er, at der ikke er arbejde nok. Folks forventninger til bankerne er ændret. De bruger netbank og betaler med mobiltelefonen. Så der er ingen grund til, at der skal være så mange bankfilialer. De ydelser, filialerne tilbyder, vil kunderne ikke længere betale for. De vil hellere have billigere banker og så gøre mere selv, ” forklarer Lars Krull.
En af de strømninger, der kan presse den traditionelle bank, er den progressive udvikling inden for fintech (finansteknologi red.).
”Det er en gamechanger. Dem der er med, de er med. Dem der ikke er med, ryger ud. Forestil dig for eksempel, at du ikke kunne betale med din mobiltelefon? Der er ingen tvivl om, at fintech-virksomhederne har fat i the real way to do it,” fortæller Lars Krull. Han mener, at udviklingen inden for fintech kommer til at spille en afgørende rolle for antallet af banker.
”Hvis en fintech-virksomhed opdager en mulighed, som alle kunderne vil have, bliver det en gamechanger for bankerne, for så vil kunderne være villige til at slippe deres nuværende banker.”
Udenlandske pengeinstitutter vinder frem
Det er især antallet af danske pengeinstitutter, der er nedadgående. Andelen af udenlandske pengeinstitutter i Danmark er faktisk steget de seneste 25 år. Udenlandske pengeinstitutter udgør en større og større andel af pengeinstitutterne i Danmark. I 1991 var lige knap 5 procent af pengeinstitutterne i Danmark udenlandske, mens tallet i dag er 30 procent.
I tabellen ovenfor ses kun danske pengeinstitutter, og dermed er de resterende 33 filialer af udenlandske og færøske pengeinstittutter udeladt.