Er boliger billigere uden for byen?

Det er rigtigt, at du kan købe en større bolig for de samme penge, hvis du flytter ud af byen, men det er ikke boligen, der er billigere. Det er jorden den står på, og set over tid er det en myte, at det er billigere.

 

Er boliger billigst i eller uden for byen?

Når du køber bolig, køber du to ting på samme tid:

  • Et stykke jord som der må stå et hus/lejlighed på
  • Selve bygningen – mursten, tagsten, etc.

Byggematerialer koster stort set det samme over hele landet. På samme måde er udgiften til varme, etc. også den samme uanset beliggenhed, mens udgifter til håndværkere er lidt højere i byerne end på landet. Omkostningerne til at vedligeholde en bolig er også lidt billigere uden for byerne. Uanset dette er den altovervejende forskel i prisen på to ellers ens boliger, prisen på den jord de står på.

Udfordringen ved at købe bolig i byerne er, at jorden er dyrere, og at der er en begrænset mængde af jord. Så længe det er attraktivt at bo i byerne, kan du derfor forvente, at priserne vil stige med efterspørgslen.

Renten er lav, og relativt til indkomst er det billigt at finansiere jorden. Det er også attraktivt at investere i jorden, fordi der i Danmark er en række unikke fordele ved at investere i en bolig, fremfor investering i f.eks. aktier:

  • Hvis du selv bor i boligen, er værdistigningen skattefri
  • Du kan finansiere/låne 80% af prisen via et realkreditlån med meget lav rente
  • En god beliggenhed betyder mindre tid til transport
  • En stor del af skatten på egen bolig har været låst siden 2001, og udgør en stadig mindre del af værdien af boligen

 

Hvor får du mest for pengene?

Hvis du køber mere bolig for de samme penge uden for byen, flytter du reelt forbruget fra din fremtid til nutiden. Du veksler så at sige fremtidig værdistigning på boligen i byen til mere (bolig)forbrug nu. Det er værd at huske, at en større bolig også koster mere at vedligeholde, opvarme etc. Du kan læse mere om det store boligdilemma: storbyen eller provinsen

Det er naturligvis oplagt at købe bolig uden for byen, hvis det passer i forhold til dit arbejde, fritidsinteresser el.lign., men gør du det kun, fordi det er billigere, betyder det ofte mere tid og flere udgifter til transport. Hvis du samtidig medregner den større værdistigning, målt i kroner, på den dyrere bolig i byen, kan den dyre bolig ofte vise sig at være det billigste. Vi sammenligner to boliger, i henholdsvis Holbæk og Roskilde, i artiklen ”når det dyreste hus reelt er billigst”. Artiklen er fra 2016, men konklusionen er stadig den samme.

Om du får mulighed for at vælge den, på sigt, billigste løsning, kommer således igen an på, hvor meget du kan få lov at låne. Det afhænger igen af din bank, din indkomst, og hvor stor udbetaling du har, evt. fra salg at nuværende bolig. Afsøg altid markedet for den bedste og billigste finansiering, inden du køber bolig. Det kan være en økonomisk fordel, ikke kun nu, men også på længere sigt.

Indhent tilbud på boliglån

Gør som 300.000+ danskere. Indhent tilbud med Mybanker og find den bedste bank og rådgiver for dig

Indhent tilbud