Sikker investering i 2024 – Findes den sikre investering stadig?
Hvis du ”i gamle dage” – altså før finanskrisen – ville lave en sikker investering, var det oplagt at placere pengene i stats- eller realkreditobligationer, hvor løbetiden passede på din tidshorisont. På den måde behøvede du ikke bekymre dig om daglige udsving i kursen, for du fik jo alle dine penge tilbage, når obligationerne udløb.
Hvis porteføljen bestod af forskellige investeringer, blev obligationer oftest købt, når man ønskede at investere i noget, der kunne opveje for den risiko fx investering i aktier udgjorde.
Obligationer er ikke den sikre investering længere
Obligationer findes stadig, men de har ikke samme appel som den sikre investering længere. Det skyldes at renterne nu er så lave, at en rimelig sikker obligation giver negativ rente.
I dag skal du købe en realkreditobligation, hvor løbetiden er 6 år eller mere, for at komme i nærheden af 0 % i rente. Du skal altså binde dine penge i mindst 6 år for ikke at skulle betale for at have ejet obligationen.
Hvis du køber en obligation med en længere løbetid eller en mindre kreditværdig udsteder – fx en erhvervsvirksomhed – risikerer du, at du ikke får dine penge tilbage, når obligationen udløber. Eller at værdien af obligationen er faldet når du ønsker at sælge, fordi du skal bruge dine penge.
Store investorer har ikke et valg
Men hvad gør du så, hvis du ikke vil løbe den risiko, det er at investere i aktier?
Store investorer, fx pensionskasser, er tvunget at købe nogle af obligationerne med meget lav eller negativ rente. De kan nemlig ikke have store beløb placeret i en enkelt bank, da de kan miste pengene, hvis banken går konkurs. Men for almindelige mennesker, er der et alternativ til aktier og obligationer.
Selvom der er meget opmærksomhed på bankernes negative renter på indlåndskonti, er der stadig mulighed for at placere sine penge på en opsparingskonto. Der er nemlig stadig masser af banker, der har en positiv indlåndsrente til din fordel.
Når du har penge i banken, er de dækket af Garantiformuen (tidligere Indskydergarantifonden). Det betyder, at staten dækker op til 100.000 EUR svarende til ca. 745.000 kr. Du kan således med ro i sindet placere penge i banken uanset bankens størrelse. Skulle din bank dog gå konkurs, skal du holde øje med din rente. Dine penge vil i så fald blive flyttet til en anden bank eller til Finansiel Stabilitet. Ved sådan en flytning kan renten ændre sig.
Banken tilbyder en højere rente til private
Nogle banker tilbyder væsentligt mere i rente til private, end du kan få i rente på obligationer. Det gør de for at lokke nye kunder til. Samtidig er deres alternative finansieringsomkostninger højere end den rente, de giver kunderne. Derudover hjælper det banken med at opfylde krav fra myndighederne.
De banker i Danmark der tilbyder høje indlånssatser, stiller krav om at pengene skal være bundet i en vis periode. Det er lidt mindre fleksibelt end obligationer, der altid kan sælges. Som oftest kan du dog hæve pengene før tid mod at betale et gebyr.
Her kan du se eksempler på banker, der giver højere indlånsrenter end de fleste.