Unge investorer stormer frem
Danskernes interesse for at investere har været stigende de senere år, og det er en trend, der i særlig høj grad har ramt unge under 40 år.
Mellem 2019 og 2023 er antallet af danskere over 17 år, som har investeret i noterede aktier, steget med 20 pct., mens antallet der har andele i investeringsfonde er steget med 48 pct.
Ser vi på de unge, er antallet 18-24-årige med aktier og investeringsfondsandele steget med hhv. 69 og 115 pct.
Lignende stigning finder vi for andre aldersgrupper under 40 – antallet af 30-34-årige med andele i investeringsfonde er endda steget med hele 206 pct.
Det har betydet, at antallet af unge investorer nu overstiger flere af de ældre aldersgrupper. Aldersgruppen 18-24-årige er endda den aldersgruppe, hvor der er flest, der har investeret i investeringsfonde, jf. figur 1. Den yngste aldersgruppe indeholder ganske vidst to årgang mere, men den relative udvikling er klart størst blandt de unge.
Blandt de unge investorer er de 18-24-årige klart mest aktive (det er dog også en større gruppe), mens der gradvist bliver færre investorer frem til 40-årsalderen.
Dette hænger sandsynligvis tæt sammen med, at etableringsomkostninger til bil, børn og bolig stiger, hvormed de finansielle investeringer delvist bliver skiftet ud med investeringer i mursten.
Herefter kommer der igen luft i økonomien til at foretage finansielle investeringer frem til pensionsalderen.
Selvom der er rigtig mange unge, der investerer, er det sammenlignet med ældre fortsat relativt små beløb, de har investeret for.
De 18-24-årige investorer havde i 2023 i gennemsnit for 92.926 kr. i aktier og 106.081 kr. investeringsfondsandele. Dette er langt under de ældre generationer, hvor gennemsnitsbeholdningerne nærmer sig en mio. kr., jf. figur 2.
Disse gennemsnit dækker naturligvis over markante forskelle inden for hver aldersgruppe, hvor få personer med meget store beholdninger trækker gennemsnittet op.
Medianinvestoren for 18-24-årige har fx en aktieportefølje på godt 12.000 kr. og andele i investeringsfonde for knap 33.000 kr (1).
Den stigende interesse for investeringer blandt unge stiller nye krav til banker og andre finansielle formidlere ift. at sikre, at den rigtige rådgivning kommer ud til målgruppen, også selvom den investerede formue typisk ikke er så stor hos de unge.
Fremkomsten af ”finfluencere” (influencere med fokus på finansielle forhold) på de sociale medier, der for nogles vedkommende kommer med ofte meget tvivlsomme investeringsråd, udgør fx en risiko for, at unges investeringsinteresse ender i dårlige investeringsvalg.
Det er derfor vigtigt, at unge får en tilstrækkelig forståelse for at investere og kan sortere i gode og dårlige råd fra fx de sociale medier.
Størst vækst i unge kvindelige investorer i investeringsfonde
Væksten i antallet af unge aktieinvestorer er størst blandt mænd. Mellem 2019 og 2023 er der fx kommet 82 pct. flere mænd i alderen 18-24 år med aktier i depotet, mens væksten blandt kvinder i samme aldersgruppe var på 50 pct.
Men højdespringerne er 30-34-årige kvindelige investorer i investeringsfondsandele, der er steget med hele 236 pct. mellem 2019 og 2023, jf. figur 3.
Generelt er væksten i aktieinvestorer større blandt mænd inden for de enkelte aldersgrupperinger, mens det omvendte gør sig glædende for investorer i investeringsfonde for næsten alle aldersgrupperinger. Det kan være et tegn på en lidt større risikoappetit
og/eller tiltro til egne investeringsevner blandt mænd, da investeringsfonde typisk vil kunne sprede risikoen mere end investeringer i enkeltaktier mod en lavere chance for at ramme aktier med store værdistigninger på kort tid.
På trods af den store stigning i kvindelige investorer i investeringsfondsandele er der fortsat flest helt unge mandlige investorer.
I 2023 var der knap 57.000 mænd mellem 18 og 24 år med noterede aktier i porteføljen og 43.000 havde andele i investeringsfonde.
De tilsvarende tal for kvinder er hhv. knap 31.000 og godt 28.000. For alle aldersgrupper er der flere mandlige investorer end kvindelige, og antallet falder med alderen, jf. figur 4.