Friværdi i andelsbolig

Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 18 i alt)
  • AnonymForfatter
    Indlæg
  • #94401
    AnonymForfatter

    Hvad er jeres erfaringer med belåning af friværdi i en andelsbolig? Vi mener at vores andelsbolig er steget væsentligt siden vi købte den, men banken (Nordea) siger at de ikke kan belåne andet end forbedringer i lejligheden.

    #208898
    AnonymForfatter

    Det burde egentlig rimelig nemt kunne afgøres… Jeres andelsboligforening (ABF) laver hvert år et regnskab, hvori foreningens samlede ejendomsværdi fremgår samt dens gæld.

    I jeres ABF vil I formentlig have en fordelingsnøgle (i regnskabet eller evt. vedtægterne) til at anslå jeres andel af foreningens gæld og ejendomsværdi. Træk disse tal for hinanden og fratræk yderligere jeres eventuelle banklån, så vil have en teoretisk “friværdi" af jeres andelsbolig.

    #208900
    morsdrengForfatter

    Maestrodk, du har misforstået sagen. Fordi værdien af andelsboligen i henhold til andelsbolig lovens regler kan opgøres på baggrund af ejendommens købspris, ejendommens kontante værdi som udlejningsejendom (valuarvurdering) eller EV med tillæg af forbedringer, betyder dette IKKE, at et PI kan eller vil belåne den enkelte andelsbolig på til dens værdi opgjort efter den af de 3 muligheder, der er gældende i den pågældende forening.

    Den værdistigning som andelsboligen iflg. spørgeren har haft siden købet, er en konjukturgevinst, og kun fremtiden kan vise, om denne er reel eller ikke. Ejer man et alm. parcelhus kan man heller ikke forvente, at et PI nødvendigvis vil belåne en stigning i ejendommens værdi, hvorimod finansieringen af en forbedring er mere reelt, også selv om denne kan vise sig ikke at blive afspejle i en højere værdi for ejendommen.

    #208904
    HammerenForfatter

    Nordea vil ikke låne, da de ikke har tiltro til om der er sket en værdistigning. Eller måske kender de jeres økonomi, og synes den er dårlig.
    Banken er altid interesseret i at tjene penge – og i dette tilfælde tror den ikke på at det er muligt.
    Kig i spejlet

    #208912
    AnonymForfatter

    Jeg tror ikke jeg har forklaret mig godt nok, beklager. Jeg er interesseret i at vide hvordan den rent praktisk foregår, når man gerne vil belåne friværdien i sin andelsbolig. Jeg fik i sin tid at vide af Nordea at de sender en vurderingsmand ud, og ud fra dennes rapport bestemmes det om der er friværdi, der kan belånes i andelsboligen. Nordea siger nu at de ikke længere omlægger andelsboliglån, så man reelt set ikke længere kan belåne friværdi. Dog arbejder min rådgiver pt. på en løsning.

    Hammeren: Er det noget du ved eller noget du tror? Nordea aner ikke om der er sket en værdistigning, da de ikke har vurderet lejligheden. De kender min økonomi og synes det er sund. Kig i spejlet og overvej din attitude – smil til livet og livet smiler til dig og alt muligt andet pladder.

    #208914
    testForfatter

    Der skete en ændring omkring dette der har gjort det muligt under visse omstændigheder at optage lån med pant i andelsboliger

    Du kan læse om det her http://www.finansraadet.dk/Bankkunde/Pages/dine-bankforretninger/din-bolig-(standardgarantier-mm)/laan-mod-pant-i-andelsbolig.aspx

    Men jeg vil antage at der skal være en reelfriværdi og en vurdering af din kreditværdighed også.

    #208918
    morsdrengForfatter

    Om banken kan og vil finansiere en eventuel friværdi i andelsboligen er én ting. Om, hvordan og hvorledes man kan få pant i andelsboligen er noget helt andet, som intet har at gøre med det stillede spørgsmål.

    #208922
    testForfatter

    Morsdreng er du sød at svare på hvordan og ledes dette ikke er et spørgsmål? “. Jeg er interesseret i at vide hvordan den rent praktisk foregår, når man gerne vil belåne friværdien i sin andelsbolig."

    Må man spørge hvad du selv mener morsdreng at dit sidste indlæg bidrager med og jo du kan roligt ta det personligt

    #208926
    morsdrengForfatter

    Test jeg forstår ikke, hvorfor du vil have oplyst, hvordan man rent praktisk får belånt og pant i en andelsbolig, når du din viden på det finansielle område er så stor og omfattende, at det har berettiget dig til at forfatte næsten 3600 indlæg på dette forum.

    Til tråd-starter kan oplyses, at da Nordea øjensynlig ikke vil belåne den evt. friværdi i andels boligen, selv dette er en mulighed iflg. bankens egen hjemmeside, må dette enten skyldes uvidenhed eller uvilje fra bankrådgiverens side eller en negativ kreditvurdering af spørgeren. Der er intet oplyst om hvornår andelsboligen blev købt, men hvis man allerede få år efter købet ønsker at belåne en evt. friværdi, forstår jeg godt bankens uvilje – også mod at sætte en vurdering i gang.

    #208928
    testForfatter

    Og finansrådet er ikke en troværdig kilde?

    Kan du bestemme dig til hvad du vil kritisere morsdreng? At jeg svare på et spørgsmål du mener ikke er stillet eller at jeg tillader mig at udtrykke min mening.?

    #208956
    AnonymForfatter

    Ahh.. morsdreng… Når jeg læser indlægget igen, så kan jeg godt se, at jeg har misforstået spørgsmålet.

    #208958
    Mr RForfatter

    Banken kan sagtens have en vurdering af din andelsforening selvom de ikke har været ude at vurdere din andelsbolig.

    Man vurdere nemlig ikke den enkelte andelsbolig, men man vurdere foreningen, som helhed.
    Værdien af den enkelte andel bliver vurderet i forhold til den samlede andelsforenings værdi og ud fra fordelingsnøglen bliver din andel prissat.

    Den enkelte andelsbolig kan man have godkendte forbedringer, som forøger ens andelsværdi, men det skal være godkendt, før, man kan tælle det med. Så hvis man har lavet forbedringer, som et nyt køkken eller badeværelse, skal man sørge for at få de godkendt.

    Hvis en anden lejlighed er blevet solgt, eller en anden andelshaver har lånt til forbedringer inden for nyere tid, er der en god chance for at Nordea stadig har en gyldig vurdering liggende.

    #208998
    HalliHalloForfatter

    CharlyBo skrev: “hvad er jeres erfaringer med belåning af friværdi i en andelsbolig? Vi mener at vores andelsbolig er steget væsentligt siden vi købte den, men banken (Nordea) siger at de ikke kan belåne andet end forbedringer i lejligheden."

    Det er da ikke nok at mene og tro, man skal vel helst vide det med sikkerhed eller hvad?

    Andelsboliger er mig bekendt næsten ikke steget i de sidste 5-6 år!

    I øvrigt kan du da i dit sidst modtagne regnskab se hvor meget din lejlighed er vurderet til, hvorefter du kan lægge evt. forbedringer til minus værdiforringelse siden forbedringerne er udført. Nedskrives normalt med 10% årligt over 10 år. Enkelte forbedringer dog over 20 år.

    #209228
    AnonymForfatter

    Opfølgning:

    Den mægler, der oprindeligt solgte os lejligheden, er blevet rekvireret af Nordea til at vurdere vores lejlighed med henblik på låneomlægning, og mægleren forventer at vurdere lejligheden tæt ved maksimalprisen. Det er væsentligt mere end vi gav for den for et halvt år siden, så vi er godt tilfredse.

    HalliHallo: Jeg tror ikke du forstod mit spørgsmål. Og nej, andelsboliger er samlet ikke steget over de sidste 5-6 år, men det er jo ret ligegyldigt når vi købte for et halvt år siden. Og i København er de steget væsentligt de sidste par måneder kan jeg konstatere – i hvert fald her i vores område.
    Og ja, man skal ikke tro, men vide – hvilket jo var hele formålet med at få mægleren ud. Det skal jo bare gå gennem banken, når det er med henblik på låneomlægning.

    #209238
    HalliHalloForfatter

    Det var dejligt at høre, at lejligheden er steget væsentligt på bare 1/2 år, så det er nok bare mig der ikke har fulgt med i prisudviklingen.

    Er det virkelig en mægler, der skal vurdere lejligheden? Normalt er det byggesagkyndige, f.eks. arkitekter eller ingeniører, der har specialiseret sig i den slags ting, men her tager jeg tilsyneladende så også fejl.

Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 18 i alt)
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.