Hvorfor blev kunder ikke spurgt da kreditstatus blev indført?

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
  • AnonymForfatter
    Indlæg
  • #94617
    AnonymForfatter

    I 2013 da Folketinget gav grønt lys til indførelsen af registreret kreditstatus.dk, så mener jeg der blev begået en væsentlig fejl.

    For som jeg har fået forklaret loven om den af EU-loven om almindelige kreditbetingelser som danske banker og kreditbanker skal efterleve. Deri står der, at ved væsentlige ændringer af kreditbetingelser, så er kreditudøver forpligtet til at indformere kunden om dette. Samt give kunden mulighed for at opsige sit engagement, så frem kunden ikke kan acceptere de nye betingelser.

    Jeg opdagede først kreditstatus.dk i 2012/2013 da det blev omtalt i pressen og blev hverken informeret om det af Ikano/SEB eller Entercard. Da jeg læste at kreditstatus.dk betyder at hvis jeg har et kreditkort hos Ikano, SEB og Entercard, så kan Entercard følge med hvad jeg bruger hos Ikano og omvendt.

    Jeg tog derfor den beslutning i 2013, at jeg betalte mine 3 kreditkort hos de 3 ovennævnte kreditbanker ud og opsagde kortene. Jeg ved godt at der står på kreditstatus.dk, at en kortudsteder kun må anvende basen i forbindelse med ansøgninger om forhøjelse/ny-lån. Men vi som forbruger har jo ingen garanti for, at disse regler ikke vil blive bøjet inden for få år. Således at kreditbankerne og de almindelige banker, så holder øje med hele tiden hvad vi bruger af penge. Jeg kan ikke lide denne realtime snagning i vores liv og dagligdag og man kan jo se at på trods af ekstra værktøjer som kreditstatus og hentselv-skat, så er den gennemsnitlige kreditrente for usikre lån stadig mellem 12-15 % p.a.

    Men synes stadig at kreditbankerne som de 3 ovennævnte burde have indformeret om kreditstatus og givet kunderne mulighed for at ophæve sin kredit, så frem de ikke ønskede at blive optaget i et ekstra register.

    Jeg er helt på det rene med at hvis man ønsker kredit, så skal man indesende årsopgørelse og lønseddel for op til 3 måneder eller et år. Men der hvor filmen knækker for mig, at banker og kreditbanker kan holde øje med i realtime med hjælp fra skat om jeg eller en anden borger går op eller ned i løn. Eller om man bruger 500 kroner på et af sine kreditkort mens man bruger 1000 kroner på et andet, det er måske bare mig med det er for meget bigbrother. Især når dette ikke engang betyder en lavere rente på sigt. For jeg er godt klar at formålet med disse databaser er at forhindre at en ansøger om et lån hos Ekspresbank og siger jeg tjener x tusind kroner om året hvis han reelt kun tjener y-tusind kroner om året. Samt at siger i ansøgningen jeg skylder 5000 kroner væk, hvis han reelt skylder 50.000 kroner væk.

    Men jeg forstår så stadigvæk ikke hvorfor denne firewall mod svindlere, så ikke har betydet at renten på lån hos kreditbankerne så ikke er faldet? For det må jo sidste ende betyder mindre tab for dem?

    Men alt i alt jeg er 35 år gammel tjener selv 410.000 før skat og bor til leje og ingen gæld og håber ikke jeg nogensinde får behov for at skulle låne penge noget sted.

    For jeg synes finanskrisen er blev brugt som undskyldning for at få indført for meget bigbrother i Danmark uden gavn for den almindelige forbruger.

    //Christian

    #211686
    MichaelForfatter

    Jeg kan ikke se problemet.

    For det første er det som du selv nævner kun i forbindelse med kreditvurdering at tjenesten må benyttes. Vi må dog kunne stole på, at selskaberne overholder loven ligesom de skal overholde alle mulige andre love.

    For det andet kan en bank i dag allerede nærstudere dit forbrug i en konkret kreditvurdering, men om du bruger 1500 kr. på et casino er banken altså pænt ligeglad med hvis din økonomi bare kører planmæssigt og du ikke ansøger om lån. Bankerne har altså andet at lave en overvåge millioner af kunder forbrug på alkohol, spil og meget andet.

    For det tredie er der slet ingen grund til at smide ågerrenter hos Ikano og alle de andre og slet ikke hvis man tjener >400K om året.

    Det sjove med Big Brother-frygten er, at mange gladeligt smider alskens private oplysninger og billeder fra det private liv på Facebook mv, men så samtidigt er modstandere af kameraer på gaden og tiltag som dette register. Vi har reelt udviklet et samfund hvor alle overvåger alle helt frivilligt.

    #222860
    peter holm larsenForfatter

    Go pointe Michael!

    Bankerne er jo forpligtet til at overvåge transaktionerne på alles bankkonti som del af hvidvaskningsreglerne – som samtlige partier i folketinget har stemt for.

    Så er du imod Christian – står du nok ret ene i den kamp!

    #222870
    morsdrengForfatter

    Hvad får dig dog til at svare på en tråd der har været død i mere end 1½ år, og komme med svar på den 10 år gamle tråd Dankort?

    #222974
    peter holm larsenForfatter

    Hej Morsdreng,

    Af 2 årsager – 🙂

    Det køre netop nu ved Glostrup ret en større sag, om påstået ulovlig “snagning" i privats korttransaktioner hvor der netop er blevet faldet dom i 3 sager, hvoraf den ene med en bøde på 10 mio. kr.

    For det andet pågår der netop nu drøftelser i folketinget om øget adgang til meta data og transaktionsdata fra borgerne bankkonti bla med det formål at bekæmpe hvidvask af penge og overførsel af penge fra narkokriminalitet og prostitution til militante netværk i udlandet.

    I sidste sag er det bankerne opgave at spore og afdække mistænkelige transaktioner.

    Så det er efter min menig et meget aktuelt emne netop nu – og endnu mere endda end da jeg skrev indlægget.

    Du kan så kalde min visionær – men det er vel som sådan heller ikke noget skældsord 🙂

    Men fint du spørger – det er jo den bedste vej til at blive klogere.

Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.