Ratepension

Viser 7 indlæg - 1 til 7 (af 7 i alt)
  • AnonymForfatter
    Indlæg
  • #94466
    AnonymForfatter

    Hej,

    Jeg håber, at nogle af jer kan give mig nogle råd med på vejen, da pension absolut ikke er det, jeg ved mest om.
    Jeg er 27 år og har en ratepension, der pt. står 40.000 kr. på. Jeg tænker at sætte ca. 40.000 ind om året, hvis det kan lade sig gøre fremover også. Pt. er jeg selvstændig, så det er min eneste pensionsopsparing. Men jeg satser på fremover at blive fastansat lønmodtager og dermed også spare op via jobbet.
    Ratepensionen står i en sparekasse, og jeg føler ikke, jeg kan få objektiv rådgivning dér, da de jo er sælgere, som er interesseret i at jeg bliver hos dem og de kan tjene nogle penge på mig.

    – Der er et portefølgegebyr på 0,75 pct. pr. år af gennemsnitlig saldo. Er det højt sammenlignet med andre steder?
    – Hvis jeg en dag skifter bank, er det så billigt nok at flytte pensionen med?
    – Jeg kan vælge mellem ni forskellige puljer at investere pengene i. Skal jeg blot tage den med flest aktier og højeste risiko, fordi jeg er så ung = der er lang tid til, jeg skal have pengene?
    – Hvordan er det smartest at vælge at få udbetalt pengene? Over ti år eller?
    – Er ratepension overhovedet det rigtige for en ung kvinde som mig?
    – Bør jeg spare mere eller mindre op om året?
    – Er det bedre at have ratepensionen ved f.eks. et pensionsselskab?

    Alle råd er brugbare – så på forhånd mange tak for input!

    Vh. Hende, der ikke helt formår at tænke over 40 år ud i fremtiden.

    #209790
    Mikey 68Forfatter

    Jeg har prøvet at svare lidt herunder… Bemærk venligst at jeg ikke er professionel rådgiver på nogen måde; men har selv været nogenlunde de samme overvejelser igennem og har rådgivet ud fra de konklusioner jeg kom frem til…

    – Der er et portefølgegebyr på 0,75 pct. pr. år af gennemsnitlig saldo. Er det højt sammenlignet med andre steder?
    Jeg gætter på det er et “strafgebyr", som bare lægges direkte oven i sparekassens udgifter – og så er det dyrt… Det bliver til rigtig mange penge inden du skal på pension 🙁

    – Hvis jeg en dag skifter bank, er det så billigt nok at flytte pensionen med?
    Det er min erfaring at det koster dyrt at flytte pensionsopsparingen; men hvorfor overhovedet flytte den med banken? Jeg har helt bevidst valgt at holde bank og pension adskilt – det gør det lettere og billigere for mig at skifte bank senere og giver mig flere muligheder mht. pension (da bankerne ofte har begrænsede og dyre produkter).
    Og det kan næppe opvejes af de samlerabatter osv man tilbydes…

    -Skal jeg blot tage den med flest aktier og højeste risiko, fordi jeg er så ung
    Historisk set giver aktier det højeste afkast set over en periode på minimum 5 år, mindes jeg at have læst et sted… Så det ville jeg gøre – du skal dog være forberedt på store udsving i perioder og så lige huske at historiske data ikke er nogen garanti for fremtidige afkast 😉

    – Hvordan er det smartest at vælge at få udbetalt pengene? Over ti år eller?
    Det afhænger af din situation på udbetalingstidspunktet – jeg vil tro udbetalingsperioden kan ændres når du nærmer dig tidspunktet, så vent med at tænke over det… Hvis dette ikke er korrekt antaget, så er jeg sikker på nogen her vil bryde ind og fortælle det.

    – Er ratepension overhovedet det rigtige for en ung kvinde som mig?
    Betaler du topskat? Ellers kan det slet ikke betale sig at betale ind til en pensionsordning mener mange (se fx den her: http://www.mybanker.dk/artikler/kan-opsparing-til-pension-overhovedet-betale-sig) – og har du gæld med en høj rente, kan det bedst betale sig at afvikle denne først…

    – Bør jeg spare mere eller mindre op om året?
    Afhænger jo af hvor meget du vil have at “rutte" med til den tid – vær opmærksom på de modregninger der sker i offentlige tillæg (og de regler kan jo så nå at ændre sig mange gange inden du når pensionsalderen)… Der findes flere pensionsberegnere på nettet – huske at tage forbehold for disse ofte er lavet af pensionsselskaberne, som selvfølgelig tjener på du sparer op hos dem 😉

    – Er det bedre at have ratepensionen ved f.eks. et pensionsselskab?
    De er typisk billigere end banker og sparekassernes – pensionsordninger er ofte en sand guldgrube for bankerne = du betaler for meget. Det har fået en del presse det sidste års tid.
    Alternativet er at investere pengene selv via online steder som Nordnet – der er næsten ingen gebyrer, du bestemmer selv hvad der skal investeres i osv… Det er den billigste løsning; men man har selv ansvaret for at vælge de rette investeringer. Mange anbefaler man vælger nogle få brede indexfonde – og det er ofte også disse bankerne investerer i for dig og tager sig dyrt betalt for

    #209792
    HalliHalloForfatter

    Det korte svar er:

    Drop ratepensionen, opret en alderspension i Nordnet og indbetal op til
    28.100 kr. i år på kontoen. Det svarer godt og vel til 40.000 kr.
    indbetaling på en ratepension.

    Om 40 år kan du så leve nogle år af din kapitalopsparing og derefter
    ansøge om bistandshjælp, da folkepensionen sikkert er afskaffet til den
    tid. Måske hedder det dog stadigvæk folkepension, men er uden tvivl helt
    indkomstafhængig og ligger sikkert på niveau med bistandshjælpen.

    Mange af de stillede spørgsmål finder du i øvrigt nemmest svar på ved at “Google"
    dem, har du prøvet det, Gurli?

    Og lad så være med at tænke 40 år frem, husk du kan være død i morgen….

    #209802
    Mikey 68Forfatter

    Som HalliHallo skriver, så er aldersopsparingen absolut også en mulighed fremadrettet.

    Der opnås ikke skattefradrag ved indbetaling; men det interessante er tilgengæld at der så heller ikke betales skat ved udbetaling og der modregnes heller ikke i offentlige ydelser – så det fungerer jo samtidig som værn mod fremtidige ændringer i pensionsreglerne og eventuelle ændringer er jo næppe til vores fordele når de kommer…
    NB: Hvis du ingen gæld har og betaler topskat, så er det muligt det bedre kan betale sig at indbetale til en ratepension.

    Fordelen ved at spare op gennem aldersopsparingen er at afkastet kun beskattes med PAL-skat, som pt. er 15,3% – hvor det ser noget anderledes ud med frie midler (27% af de første 49.200kr og herefter 42% – 2014 tal).
    Ulempen er så at midlerne er bundet i opsparingen indtil pensionstidspunktet.

    Jeg ville klart anbefale dig at bruge Nordnet frem for banker/sparekasser – og jeg bruger dem i øvrigt selv, lige som rigtig mange andre herinde… Tag et kig her: https://www.nordnet.dk/produkter/pension/Pensionsopsparing.html – de har flere “automatiske" muligheder hvis man ikke selv ønsker/evner/gider administrere sine investeringer og der er også flere tråde her på mybanker med råd om specifikke fonde (især ETF’ere har været diskuteret livligt).
    Supporten hos Nordnet har jeg oplevet som kompetent og effektiv og de kan helt sikkert også hjælpe dig med at vælge det rigtige produkt og evt. flytte din nuværende ordning fra sparekassen, skulle du ønske det…

    Endelig kunne du måske overveje at søge uvildig rådgivning – da du har omkring 40år til pensionen, så kan det rigtige valg af opsparing give en forskel på mange mange tusinde kroner….
    Det var i øvrigt sådan jeg selv blev opmærksom på bankernes guldgrube (mine pensionsordninger hos dem) – og jeg synes faktisk det var en overskuelig pris og som selvstændig kan du jo trække det fra 😉

    Jeg kender bl.a. til uvildige.dk og Finanshus Fredensborg – begge skriver blogs og sender nyhedsbreve med tips og gode råd

    #209816
    AnonymForfatter

    Kære alle sammen,

    Tusind, tusind tak for jeres svar, som kan komme til at betyde tusinder af kroner for mig. Det har helt klart givet mig noget at tænke over, og jeg vil bestemt undersøge mine muligheder hos Nordnet samt evt. betale for en uvildig rådgiver.

    Jeg er enig i, at det kan virke skørt at tænke 40 år frem, når man kan være død i morgen – men hvis folkepensionen er afskaffet til den tid, er det jo (endnu mere end i dag) vigtigt, at man selv har sparet op. Derfor er jeg jo nødt til at forholde mig til det. Og jeg vil gerne godt i gang med en opsparing, før jeg sidder med lån, børn osv. – altså nu mens jeg føler, jeg har råd til at sætte penge til side.

    Nå, men igen – mange tak!

    #209822
    thsvForfatter

    Personligt ville jeg nu vælge at maksimere ratepensionen, specielt hvis der er tale om en arbejdsgiveradministereret ordning.

    Givet din unge alder giver ratepensionen kun mening hvis den er oprettet, så der kan udbetales fra det fyldte 60. år ellers bør du vente med opsparing denne vej til du er ansat, hvor der er obligatorisk pension.

    #209858
    HalliHalloForfatter

    Thsv skrev: “Givet din unge alder giver ratepensionen kun mening hvis den er oprettet, så der kan udbetales fra det fyldte 60. år ellers bør du vente med opsparing denne vej til du er ansat, hvor der er obligatorisk pension."

    Det svar virker ikke særlig seriøst, når du mener at hun ikke skal spare mere op, hvis pengene ikke kan udbetales fra det fyldte 60. år. (ordninger før 1.5. 2007). Nye ordninger følger efterlønsalderen, så tidligst ved det 64. år eller senere hvis levealderen er steget.

    Jeg har indtrykket at mange der når pensionsalderen gerne vil fortsætte med at arbejde måske indtil de skvatter om, da det netop giver dem en mening med tilværelsen. Men mange i f.eks. 40 års alderen drømmer ofte om en tidlig tilbagetrækning for at kunne nyde livet med at ligge på en strand på f.eks. i Caribien eller lignende. Efter et par måneder keder de sig i mange tilfælde og begynder så at søge arbejde igen eller kommer tilbage deres gamle arbejdsplads.

    Ikke mere om det, men rådet syntes kuriøst og uigennemtænkt ud fra egen ønsketænkning.

Viser 7 indlæg - 1 til 7 (af 7 i alt)
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.