Hvad betyder løsøre i andelsbolig?
Løsøre i en andelsbolig dækker over de ting, der ikke er naglet fast. Fx køleskab, klædeskab og hylder. Sælgeren af andelsboligen er ikke forpligtet til at sælge løsøre med, ligesom køber altid kan sige nej tak til at købe løsøre. Dog gælder der andre regler, hvis løsøret er indbygget i andelsboligen.
I takt med at andelsboliger er blevet mere og mere populære, kan det være fristende for sælger at tage overpris for løsøre. Det er dog mod lovgivningen, og kan straffes med fængsel. Der er ikke regler om straf for køber, der har betalt en overpris.
Tilbagebetaling af løsøre
Hvis du som køber har betalt overpris for løsøre, da du købte en andelsbolig, har du 3 år til at kræve beløbet tilbagebetalt. Forældelsesfristen har tidligere været på 6 måneder. Den nye frist på 3 år, har derfor givet køber længere tid til at opdage og reagere på overprisen. 3-års fristen trådte i kraft i juli 2018.
Hvis klædeskabet, ovnen eller andre hårde hvidevarer er indbygget i andelsboligen, kan sælger kræve, at det bliver solgt med. Sælger kan stadig ikke kræve overpris for det speciallavet løsøre.
Læs også: Forbedringer i en andelsbolig
Hvis køber tilbyder at betale for løsøre
Det er ikke unormalt at køber selv tilbyder at købe løsøre med, når der bliver handlet andelsboliger i de større byer. Men selvom det er køber, der foreslår at betale overpris for et køleskab eller skab, så bliver det ikke lovligt af den grund. Sælger kan derfor stadig straffes, selvom køber er villig til at betale ekstra penge for løsøre.
Læs også: Vurdering af andelsbolig
Så meget må sælger tage for løsøre
Der er klare regler for, hvad sælger må tage for løsøre, når andelsboligen skal sælges. Prisen på løsøre bliver regnet ud på baggrund af, hvad løsøret har kostet, og hvor gammelt det er. Det kaldes afskrivning.
Sælger kan ikke kræve, at køber skal købe løsøre med for at få lov at købe andelsboligen.