Investering

Der opstod en fejl!

Der skete noget uventet. Prøv venligst igen.

Vi opdaterer!

Der kommer nye spændende ting. Prøv igen om lidt.

Hvad er investering?

Investering er et bredt begreb, der dækker over at placere sine penge i forskellige typer aktiver. Mest kendt er nok aktieinvestering, men man kan investere i en lang række aktiver, som f.eks. infrastruktur, ejendomme, obligationer og meget mere.

Når du investerer, påtager du dig typisk en risiko og det er derfor vigtigt at være afklaret med dette, inden du begynder at investere. Køber du f.eks. aktier i et selskab og dette selskab går konkurs, er alle investerede penge gået tabt.
At forstå den risiko du ønsker at påtage dig, afhænger af din risikoprofil og din tidshorisont. Din risiko-profil er en vurdering af, hvor komfortabel du er med store udsving i dit afkast og risikoen for potentielt at miste store dele af din investering. Jo større risiko du tager, jo flere penge kan du potentielt tabe, men omvendt også vinde.

Din tidshorisont er også afgørende for din investering. Hvis du skal bruge dine penge om kort tid, er det meget risikabelt af lægge alle pengene i f.eks. aktier. Det skyldes at aktier kan opleve store udsving i værdi. Hvis du skal bruge pengene på et bestemt tidspunkt, der er snart, ønsker du ikke at stå i en situation, hvor du er nødt til at sælge dine aktier og dermed realisere et stort tab. Hvis du har en lang tidshorisont (f.eks. 5+ år) kan du i bedre grad tillade dig at tage større chancer, fordi du har tiden på din side og evt. nedgange i værdien, kan nå at udrette sig igen.

 

Hvorfor skal du investere?

Der er flere gode grunde til at investere. I dagens rentemiljø bliver mange ramt af negative renter på indestående kontanter i en bank. Det betyder din opsparing bliver mindre og mindre over tid, hvis ikke du gør en indsats for at investere dem.
Samtidigt med dette æder inflationen også af din opsparing. Hvis dine penge står til 0% i rente, vil de over tid bliver mindre værd pga. de generelle prisstigninger i samfundet.
Endeligt skal du investere fordi din opsparing får gode vilkår for at vokse, uden at du foretager dig noget. Nøglen er ”rentes renter”-effekten. Det betyder ganske enkelt, at væksten i din opsparing stiger eksponentielt, når den får lov at arbejde over længere tid. Hvert år kan du opnå afkast af tidligere opnåede afkast. Husk at du også kan investere din pensions- og børneopsparing.

Det er altid en god ide at spare op til fremtiden eller uventede regninger. Selvom at mange kan se fidusen i at spare op, er der stadig mange mennesker, som vælger at lån penge. Det kan være forbrugslån eller billån. Det skal dog siges at nogle lån er nødvendige. F.eks. boliglån, andelsboliglån og realkreditlån med bidragssatser, da det er de færreste, der har en udbetaling til en bolig. Der findes også lån, som kan hjælpe folk med at få afbetalt deres gæld – f.eks. samlelån. Her samler man sine dyreste lån, under et andet lån, som ofte er billigere.

 

Eksempel på udviklingen i din opsparing, hvis du indbetaler 500 kr. månedligt i 30 år. Den orange linje illustrerer udviklingen, hvis pengene ikke investeres og dermed ikke har noget afkast. Den blå linje, viser udviklingen, hvis der er et årligt afkast på 7%.

 

Hvad kan du investere i?

Der findes mange ting at investere i, men den mest kendte metode er at investere i aktier.  Aktieinvestering er når du køber en lille andel i en børsnoteret virksomhed. Teknisk set bliver du medejer af virksomheden, selvom det kun vil være en lille andel af virksomheden du har del af. Aktieinvestering er nok den mest kendte type investering og der er mange måder at gribe denne øvelse an på.
Nogle handler selv aktier i de virksomheder de selv tror på, eller har en speciel interesse i. Dette er også kendt som stock-picking. Hvis du selv ønsker at udvælge de aktier du køber, kræver det et relativt stort kendskab til virksomheden, hvordan du værdiansætter en virksomhed og hvordan hele aktiemarkedets mekanismer fungerer.

Derfor vælger mange at få andre til at investere for sig. Det kan være via sin egen bankrådgiver, eller en anden investeringsløsning. Her får du hjælp med at kortlægge din risikoprofil og tidshorisont, hvorefter andre tager sig af at udvælge hvad der skal investeres i. Denne strategi findes både i en aktiv og passiv form. Aktiv investering er når man prøver at slå markedet og spekulerer i, hvilke aktier der kommer til at klare sig ekstra godt. Passiv investering er når man er tilfreds med at få samme afkast som markedet, og spejler sig i et udvalgt indeks, ved at købe en stor mængde aktier i mange selskaber. En ny populær tendens er investering i indeksfonde, hvor man investerer i mange aktiver på én gang og dermed opnår diversitet i din portefølje, hvilket er vigtigt.

 

Hvad er den bedste investering?

Den bedste investering er svær at definere, da det kommer an på din individuelle risikoprofil, tidshorisont og andre faktorer. Hvis du ikke selv er ekspert i investering, kan det være en ide at få hjælp af professionelle, som du blandt andet kan finde på listen ovenfor.

Hvis du f.eks. er tæt på pensionsalderen, eller af andre grunde snart skal bruge din opsparing, kan den bedste investering være den, hvor værdien ikke falder. Altså er ikke målet så meget at vækste opsparingen, men i højere grad at sikre inflation og negative renter ikke æder af værdien.
I andre tilfælde er der måske et udtalt ønske om at vækste opsparingen, fordi der skal spares op til en specifik ting eller begivenhed. Her vil man tage højde for risikoen og tidslinjen, men den bedste investering, vil da være defineret ud fra afkastet.

Endeligt tager flere og flere danskere stilling til, hvad de investerer i. Temaer som SDG (Sustainable Developmen Goals) og ESG (Enviromental, Social & Coroporate governance) fylder mere og mere. Mange er villige til at få et lavere afkast, imod at de investerer i virksomheder der fremmer forskellige gode formål.
Derfor er den bedste investering ikke nødvendigvis, den med det højeste afkast. Du er først nødt til at reflektere over, hvad det er du prøver at opnå og hvad der er realistisk inden for den ramme.

 

Hvad koster det at investere?

Prisen for at investere afhænger meget af, hvordan du vælger at investere. Hvis vi forholder os til investering i aktier og obligationer, kan du selv stå for valg og handel med disse på forskellige platforme. Din egen bank vil typisk have en handelsplatform, men der findes også store etablerede handelsplatforme, der kun beskæftiger sig med investering, som f.eks. Nordnet og Saxo.
Prisen for at handle på en platform afhænger af den enkelte platform, men du vil typisk skulle betale kurtage for at købe og sælge aktiver. Derudover har mange platforme et depotgebyr.
Hvad du investerer i, har også betydning for prisen. Hvis du køber aktier i en specifik virksomhed, f.eks. Vestas, vil prisen være den føromtalte kurtage.

Anderledes er det hvis du investerer i investeringsforeninger eller lignende produkter. I investeringsforeninger bliver du medlem af en forening, der investerer for dig. Det vil oftest være mange hundrede eller tusinder af aktier du får en lille andel af. Det har flere fordele, blandt andet at du får stor risikospredning og du giver ansvaret til nogen der potentielt ved mere om investering end dig selv. Investeringsforeningen skal dog have betaling for at administrere alt dette, og derfor vil der også være en årlig betaling til foreningen.

Hvis du er ny til investering, eller ikke selv ønsker at stå for at købe og sælge, findes der også en lang række produkter, hvor eksperter og robotter gør det for dig. De services hjælper med at definere din risikoprofil og tidshorisont og står derfra for alt investering, samt rebalancering af din portefølje. Disse løsninger tager naturligvis en pris for deres service, men det kan være en god måde at komme i gang med at investere. Og til trods for de ekstra omkostninger (sammenlignet med, hvis du selv købte alle aktiver), findes der mange grunde til hvorfor denne strategi kan være bedre, end at prøve at administrere din portefølje selv.

 

Sådan kommer du i gang med at investere

Det er ikke svært at komme i gang med at investere og det kræver heller ikke at du er ekspert. I dag findes der en lang række udbydere, der specialiserer sig inden for investering og ofte har de digitale løsninger, som er nemme at komme i gang med. For selv relativt små beløb kan du allerede i dag komme i gang med investering.

Som regel vil det være en risikabel strategi at begynde at investere, hvis du ved meget lidt om emnet. Investering dækker over mange aspekter og er meget komplekst at blive ekspert indenfor. Faktisk er det de færreste eksperter der konsekvent kan forudsige hvad vej markederne går.
En god måde at komme i gang med at investere er derfor at gå hjælp fra eksperter og så sideløbende begynde at uddanne sig selv. Der findes et hav af hjemmesider, herunder Mybanker, der skriver om investeringsemner og hvor du kan lære om alt indenfor investering.

Hvis du har brug for hjælp til din økonomi, kan du altid få hjælp og økonomisk rådgivning.

 

Skal du investere eller sætte penge på en opsparingskonto?

Opsparing via investering kan være tidskrævende, og alt efter om du vælger en aktiv eller passive fremgangsmåde, skal du sætte dig ind, hvordan du bedst kan se dine penge vokse. Men der findes fine alternativer til investering. Nogle banker tilbyder opsparingskonti med høje indlånsrenter, som du kan benytte dig af. Hvem er disse banker? Vi har samlet de 3 banker med de højeste indlånsrenter lige nu. Du kan se listen nedenfor.

Note: Sammenligningen af alle produkter er med udgangspunkt i et indskud på 745.000 kr. Renten kan være anderledes ved mindre indskud.